Iraner idømt livstid i Sverige for politiske massehenrettelser

En iraner er i Sverige dømt for at have deltaget i massehenrettelser af politiske fanger for 34 år siden.

Hamid Noury, som ses til venstre på denne tegning fra retssalen, har fastholdt, at han arbejdede ved et andet fængsel på tidspunktet for henrettelserne. (Arkivfoto). <i>Anders Humlebo/Ritzau Scanpix</i>

Hamid Noury, som ses til venstre på denne tegning fra retssalen, har fastholdt, at han arbejdede ved et andet fængsel på tidspunktet for henrettelserne. (Arkivfoto). Anders Humlebo/Ritzau Scanpix

En mand fra Iran er ved byretten i Stockholm torsdag blevet idømt livstidsfængsel.

Den 61-årige Hamid Noury er dømt for at have deltaget i massehenrettelser af hundredvis af politiske fanger i Iran i 1988 i et fængsel nær Teheran.

Retssagen har været en af de største af sin slags i Sverige. Den har varet over 92 dage, og der har været vidner fra flere forskellige dele af verdenen.

Selv om Noury er iransk statsborger, og forbrydelserne foregik i Iran, har sagen gået sin gang i Sverige. Årsagen er, at Sverige har princippet om universel jurisdiktion.

Det vil sige, at en stat - i dette tilfælde Sverige - kan føre sager mod personer fra andre lande, selv hvis forbrydelsen foregik i et andet land, hvis der er mistanke om alvorlige internationale forbrydelser.

Dermed bliver der ikke taget højde for, om personen er statsborger eller har bopæl i en fremmed stat.

Hamid Nourys forbrydelser formodes at være sket under den blodige krig mellem Iran og Irak. Hamid Nouri blev anholdt, da han i november 2019 landede i Arlanda lufthavn i Stockholm.

Mange af de politiske fanger, som blev henrettet, menes at have samarbejdet med Irak, hvilket Iran slog hårdt ned på.

Hamid Nourys forsvarere har under sagen hævdet, at henrettelserne ikke kunne kobles til krigen. Dermed mente de, at Sverige ikke havde ret til at føre sag mod Noury.

Noury har desuden fastholdt, at han arbejdede ved et andet fængsel på tidspunktet for henrettelserne.

Der har dog undervejs været adskillige vidner i sagen, som straks har kunnet udpege Noury som medvirkende ved henrettelserne.

Iran har flere gange krævet, at Sverige skal lade Noury gå fri. Det har Sverige afvist, og det har medvirket til anspændt forhold mellem de to lande.

/ritzau/TT

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.