Iransk revolutionsgardist ville myrde Trumps rådgiver John Bolton

Bolton skulle dræbes som hævn for iransk kommandants død under USA-angreb, tror amerikansk justitsministerium.

John Bolton var daværende præsident Donald Trumps nationale sikkerhedsrådgiver. Justitsministeriet er ret sikker på, at en iransk revolutionsgardist forsøgte at hyre en person i USA, der kunne slå ham ihjel. (Arkivfoto) <i>Patrick Semansky/Ritzau Scanpix</i>

John Bolton var daværende præsident Donald Trumps nationale sikkerhedsrådgiver. Justitsministeriet er ret sikker på, at en iransk revolutionsgardist forsøgte at hyre en person i USA, der kunne slå ham ihjel. (Arkivfoto) Patrick Semansky/Ritzau Scanpix

USA anklager et medlem af Irans revolutionsgarde for at have planlagt at myrde John Bolton, der var tidligere præsident Donald Trump nationale sikkerhedsrådgiver.

Det amerikanske justitsministerium anser det for sandsynligt, at Bolton skulle dræbes for at hævne Qassem Soleimanis død.

Han var kommandant i den iranske revolutionsgarde og blev dræbt under et amerikanske droneangreb mod lufthavnen i Bagdad i Irak i januar 2020.

Ifølge USA tiltales den 45-årige Shahram Poursafi, også kendt som Mehdi Rezayi.

Det fremgår, at den 45-årige iraner havde bedt en amerikansk borger, der kun omtales som "individ A", til at skaffe et billede af Bolton. Under påskud af at man behøvede et foto i forbindelse med en snarlig udgivelse af en bog.

Denne amerikanske borger præsenterede siden iraneren for en person, som skulle tage et billede for en aftalt pris. Denne person viste sig at arbejde som informant for USA's regering

Iraneren Poursafi kontaktede den følgende måned denne informant på en krypteret meddelelsestjeneste. Her tilbød han vedkommende 250.000 dollar for at hyre en lejemorder til at "eliminere" Bolton. Et beløb der siden blev forhandlet op til 300.000 dollar (knap 2,2 millioner kroner).

Anklagen mod Shahram Poursafi kommer på et tidspunkt, hvor USA og EU er midt i formentlig afgørende forhandlinger med Iran om at genoplive en atomaftale fra 2015. En aftale der skal sikre, at Iran ikke skaffer sig atomvåben.

En anonym regeringsembedsmand i USA siger onsdag aften, at han ikke tror, at anklagen mod et medlem af Irans revolutionsgarde vil gå ud over de forhandlinger, der er i gang om en atomaftale.

- Ud fra vores synspunkt, så vil det ikke ske, siger embedsmanden.

Præsident Trump skrottede i 2018 egenhændigt aftalen med Iran. Den var blevet til i samarbejde med EU, Kina og Rusland.

Det betød, at Iran igen aktiverede dele af sit atomprogram, der vil gøre det muligt for iranerne at fremstille en atombombe.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.