Iranske studerende fjerner barrierer mellem køn i kantine

I kurdisk by brænder demonstranter et iransk flag. Studerende strejker, og politikerne kræver strenge straffe.

Den 22-årige kurdisk-iranske Mahsa Aminis død i iransk politis varetægt i september udløste store demonstrationer i Iran. Det udgør den største udfordring for præstestyret siden revolutionen i 1979. Her holder en kvinde et billede af Mahsa Amini under en tidligere sympatidemonstration i Paris. <i>Behrouz Mehri/Ritzau Scanpix</i>

Den 22-årige kurdisk-iranske Mahsa Aminis død i iransk politis varetægt i september udløste store demonstrationer i Iran. Det udgør den største udfordring for præstestyret siden revolutionen i 1979. Her holder en kvinde et billede af Mahsa Amini under en tidligere sympatidemonstration i Paris. Behrouz Mehri/Ritzau Scanpix

På flere af Irans universiteter og i de overvejende kurdiske områder i det nordvestlige Iran var der søndag nye demonstrationer mod præstestyret.

Ifølge menneskerettighedsgruppen Hengaw, der har base i Norge, åbnede iranske sikkerhedsstyrker søndag ild mod en demonstration i byen Marivan i de kurdiske områder. 35 mennesker blev såret, oplyser Hengaw.

Det er ikke umiddelbart muligt at få oplysningerne bekræftet fra anden side.

De seneste demonstrationer i de kurdiske områder er også udløst af en ung kvindes død. Nasrin Ghadri, som boede i Marivan, døde lørdag efter at være blevet slået i hovedet af politiet, oplyser Hengaw.

Billeder på sociale medier viser demonstranter kaste sten mod den lokale administrationsbygning. Nogle af dem river det iranske flag ned og sætter ild til det.

Mange indbyggere, blandt dem også kvinder uden tørklæde, gik gennem byen i protest mod den unge kvindes død, som iranske myndigheder endnu ikke har kommenteret.

Lyden af skud kunne høres i byen, da aftenmørket sænkede sig.

Også i den iranske hovedstad, Teheran, var der nye protester søndag efter mørkets frembrud.

Studerende på Sharif universitetet lavede sit-in strejker med krav om, at deres anholdte medstuderende løslades.

Og på et universitet i Babol i det nordlige Iran fjernede studerende de barrierer, der - som loven kræver - er sat op i kantinen for at adskille mandlige og kvindelige studerende.

Det oplyser organisationen Iran Human Rights, der ligeledes har base i Norge.

Dermed fortsætter de nu syv uger lange demonstrationer for især kvinders rettigheder.

Ulig tidligere bølger af protester har de igangværende demonstrationer været landsdækkende og har bredt sig på tværs af socialklasser, i gaderne, på universiteter og endda i grundskoler. Og de viser ikke tegn på at være ved at stilne af.

Den 22-årige kvinde Mahsa Amini døde i politiets varetægt 16. september, efter at hun var blevet anholdt for brud på reglerne om, hvordan et hovedtørklæde skal sidde.

Det vakte vrede og fik frustrationerne op til overfladen blandt mange iranere.

De syv uger lange demonstrationer har udviklet sig til den hidtil største udfordring for præstestyret siden revolutionen i 1979.

Irans konservative politikere kræver strenge straffe for at deltage i protesterne.

Søndag stemte et overvældende flertal på 227 ud af Irans 290 parlamentsmedlemmer for, at retsvæsnet skal dømme ud fra princippet om "et øje for et øje", når "uromagerne" bliver stillet for retten.

Iransk politi har slået hårdt ned på protesterne og har blandt andet også anholdt en række aktivister, journalister og kunstnere.

Mindst 318 demonstranter er blevet dræbt i løbet af de seneste syv uger. Det meddeler aktivistgruppen HRANA.

Også 38 politifolk og soldater har mistet livet, viser gruppens opgørelse.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.