Israel holder parlamentsvalg 1. november

Parlamentet er opløst, og Yair Lapid skal lede forretningsministerium. Benjamin Netanyahu vejrer morgenluft.

Den israelske premierminister, Naftali Bennett, bebudede for ti dag siden, at han ville opløse landets parlament, Knesset, og træde tilbage. Israels parlamentet vedtog ved en afstemning torsdag, at der skal afholdes parlamentsvalg den 1. november 2022 - det femte valg på mindre end fire år. <i>Ilia Yefimovich/Ritzau Scanpix</i>

Den israelske premierminister, Naftali Bennett, bebudede for ti dag siden, at han ville opløse landets parlament, Knesset, og træde tilbage. Israels parlamentet vedtog ved en afstemning torsdag, at der skal afholdes parlamentsvalg den 1. november 2022 - det femte valg på mindre end fire år. Ilia Yefimovich/Ritzau Scanpix

Israels parlament vedtog ved en afstemning torsdag, at der skal afholdes parlamentsvalg den 1. november 2022.

Efter afstemningen blev det nuværende parlament opløst.

Den israelske premierminister, Naftali Bennett, bebudede for ti dag siden, at han ville opløse landets parlament, Knesset, og træde tilbage.

Valget i november bliver det femte valg i Israel på mindre end fire år, og der hersker stor politisk usikkerhed i landet - blandt andet på grund af stadigt stigende priser og spændinger omkring internationale bestræbelser på at få fornyet en atomaftale med Iran.

I den siddende samlingsregering er det aftalt, at Bennett afløses som premierminister af sin koalitionspartner centrumpolitikeren Yair Lapid. Det sker fredag.

Den 58-årige er kendt som tidligere tv-nyhedsvært og skuespiller i tv-serier. Han gik ind i politik for ti år siden og har haft en usædvanlig turbulent karriere, hvor mange tidligere afskrev ham som en letvægtspolitiker.

Bennett har sagt, at han ikke vil opstille ved det næste valg, men han vil fastholde sin kommende position som vicepremierminister, når hans koalitionspartner Yair Lapid overtager ledelsen af et forretningsministerium.

Bennett tog skridt til opløsning af parlamentet i sidste uge, efter at en række politikere havde trukket deres støtte til hans koalition. I alt otte partier gik sidste år sammen om en regeringsdannelse med et spinkelt flertal på 61 mandater i parlamentet med 120 medlemmer.

En regeringskrise er blevet udløst af en lov om de omkring 450.000 israelske bosættere på den israelsk besatte Vestbred. Loven, som løbende kommer til rutinemæssige afstemninger, er ikke blevet fornyet, hvilket har skabt en ny politisk situation.

Dette har blandt andet fået Benjamin Netanyahu til at vejre morgenluft og en vej ud af rollen som oppositionsleder. Den 72-årige, mangeårige premierminister i Israel har fået muligheden for igen at række ud efter premierministerposten.

Netanyahus højrenationale parti er parlamentets mest populære blandt vælgerne, men det kan ifølge meningsmålinger måske ikke samle flertal.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.