Netanyahu spår stor valgsejr til sig selv

Benjamin Netanyahu og hans fløj står på kanten af en stor valgsejr, siger ekspremierministeren selv.

Ifølge Benjamin Netanyahu, Israels konservative ekspremierminister, står han sammen med resten af højrefløjen på tærsklen til et comeback til posten som regeringsleder. <i>Ronaldo Schemidt/Ritzau Scanpix</i>

Ifølge Benjamin Netanyahu, Israels konservative ekspremierminister, står han sammen med resten af højrefløjen på tærsklen til et comeback til posten som regeringsleder. Ronaldo Schemidt/Ritzau Scanpix

Israels tidligere premierminister, som også har siddet længst tid af alle - Benjamin Netanyahu - står sammen med resten af sin politiske fløj på tærsklen til et comeback til regeringsmagten.

I hvert fald hvis man skal tro hovedpersonen selv.

- Vi er tæt på en stor sejr, siger Netanyahu ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

Det er stadig ikke alle stemmer, som er talt op, men de seneste valgstedsmålinger forudser, at den konservative blok, hvor Netanyahus parti, Likud, er det største, står til 61-62 mandater. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Likud tegner sig for halvdelen af de mandater, som den konservative blok får ifølge valgstedsmålingerne.

Står valgstedsmålingerne til troende, kan den israelske højrefløj tegne et snævert flertal i landets parlament, Knesset, som består af i alt 120 pladser.

Hans største rival, den fungerende premierminister, Yair Lapid, maner dog sine tilhængere i byen Tel Aviv til besindelse og minder om, at "intet er afgjort endnu". Han siger, at hans parti, Yesh Atid, "tålmodigt vil afvente" det endelige resultat.

Yesh Atid er Israels største midterparti.

En af de centrale emner i det israelske valg har været den rolle, som den yderste højrefløj kommer til at spille.

Ifølge den israelske avis Hareetz står valgforbundet Religiøs Zionisme til at få 14 mandater, og Netanyahu kan derfor være afhængig af den kontroversielle højrefløjspolitiker Itamar Ben-Gvirs gunst for at kunne danne regering.

Ben-Gvir siger ifølge Reuters, at partiets formodede succes skyldes israelernes bekymringer om sikkerhed, særligt hvad angår forholdet til palæstinenserne.

- Det er tid til, at vi vender tilbage til at være herre i eget hus, siger Ben-Gvir, som opfordrer til en mere hårdhændet behandling af palæstinenserne.

Ben-Gvir går desuden ind for, at Israel skal annektere hele Vestbredden.

Israel erobrede Vestbredden under Seksdageskrigen i 1967 og har siden da holdt området besat. I 1993 blev den såkaldte Oslo-aftale om blandt andet palæstinensisk selvstyre indgået.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.