Danmark og tre andre lande udviser 73 russiske ambassadefolk

Senest meddeler Spanien, at det udviser 25 folk fra den russiske ambassade i Madrid oven på drab i Butja.

Det var en knuget ukrainsk præsident, Volodymyr Zelenskyj, som mandag besøgte byen Butja nordvest for Kyiv. I gaderne ligger der civile, der er dræbt, mens russerne kontrollerede byen. EU-lande besvarer nu den formodede krigsforbrydelse ved at udvise et meget stort antal russiske diplomater. <i>The Presidential Office Of Ukrai/Ritzau Scanpix</i>

Det var en knuget ukrainsk præsident, Volodymyr Zelenskyj, som mandag besøgte byen Butja nordvest for Kyiv. I gaderne ligger der civile, der er dræbt, mens russerne kontrollerede byen. EU-lande besvarer nu den formodede krigsforbrydelse ved at udvise et meget stort antal russiske diplomater. The Presidential Office Of Ukrai/Ritzau Scanpix

Danmark, Sverige, Italien og Spanien har tirsdag beordret 73 russiske diplomater udvist af deres lande.

Det sker, efter at Rusland er blevet beskyldt for krigsforbrydelser i den ukrainske by Butja.

Rusland siger, at det vil svare igen på udvisningerne.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) oplyste tidligere på dagen, at Danmark udviser 15 personer fra den russiske ambassade. De beskyldes for spionage på dansk jord.

I Stockholm siger udenrigsminister Ann Linde på et pressemøde, at Sverige udviser tre russiske diplomater. Det skriver nyhedsbureauet TT.

Italien og Spanien oplyser, at de udviser henholdsvis 30 og 25 diplomater.

- Vi har besluttet at udvise russiske diplomater og ansatte på den russiske ambassade i Spanien. De udgør en trussel mod vores lands interesser og sikkerhed, siger landets udenrigsminister, Jose Manuel Albares, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

En opgørelse fra nyhedsbureauet AFP viser, at over 230 russiske diplomater er blevet udvist fra EU siden 24. februar. Det var dagen, hvor Rusland indledte invasionen i Ukraine.

Kremls talsmand, Dmitrij Peskov, kalder udvisningerne "kortsigtede".

- Det vil yderligere komplicere vores kommunikationslinjer (med Vesten red.). De er så nødvendige for at finde en løsning, siger han ifølge Reuters.

Det må anses for meget sandsynligt, at et større antal danske diplomater udvises fra Moskva. Det vil følge tidligere russisk praksis.

En række andre vestlige regeringer har taget lignende skridt med udvisninger. Det er sket, efter at der de seneste dage er dukket billeder og oplysninger op. De peger i retning af, at Rusland har begået krigsforbrydelser i den ukrainske Butja. Byen ligger nordvest for hovedstaden Kyiv.

Her har man fundet mange civile, der tilsyneladende på må og få er dræbt. Andre er fundet bagbundet og skudt.

Det er anklager, som Rusland har afvist og betegnet som falske.

Mandag udviste Tyskland og Frankrig tilsammen 75 russiske diplomater.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.