Joe Biden vil bygge siloer i Ukraine for at redde korn

Kornsiloer ved Ukraines grænse skal gøre det lettere for ukrainerne at få korn bragt ud til verden.

Korn fra en silo fyldes på en lastvogn i Tiskilwa i Illinois. USA's præsident, Joe Biden, fremlagde tirsdag en vestlig plan om at bygge siloer ved grænsen til Ukraine for at gøre det lettere for landet at eksportere korn, efter at russerne har blokeret havne i Sortehavet og udløst en global fødevarekrise. <i>Daniel Acker/Reuters</i>

Korn fra en silo fyldes på en lastvogn i Tiskilwa i Illinois. USA's præsident, Joe Biden, fremlagde tirsdag en vestlig plan om at bygge siloer ved grænsen til Ukraine for at gøre det lettere for landet at eksportere korn, efter at russerne har blokeret havne i Sortehavet og udløst en global fødevarekrise. Daniel Acker/Reuters

Byggeriet af en række nye siloer i Ukraine skal lette landets eksport af korn.

Det siger USA's præsident, Joe Biden, der tirsdag har fremlagt en plan for at lette på den globale fødevarekrise.

Siloerne skal gøre det lettere for Ukraine at opbevare og siden eksportere korn.

Netop det har været svært, siden Rusland som følge af krigen blokerede ukrainske havne i Sortehavet og dermed bidrog til en global fødevarekrise.

- En række lande i Vesten - deriblandt USA - kan bidrage til at opføre kornsiloer. Blandt andet op til Ukraines grænse til Polen, så hveden kan holde sig, sagde Biden tirsdag.

Udtalelsen kom i forbindelse med et konvent i Philadelphia.

- Jeg arbejder sammen med europæiske partnere på planer om at få 20 millioner ton hvede, som er låst i Ukraine, ud på verdensmarkedet, så priserne på fødevarer kan blive bragt ned, sagde Biden i sin tale.

Landbrugslandet Ukraine var engang kendt som "Sovjetunionens kornkammer". Landet har siden Ruslands invasion desperat forsøgt at eksportere store mængder af korn via veje, floder og jernbaner for at dæmpe krisen.

Transport via jernbaner kompliceres desuden ved, at Ukraine anvender en anden sporbredde end nogle af nabolandene.

Biden giver Ruslands præsident, Vladimir Putin, skylden for højde fødevarepriser i USA.

- Hvad Putin har gjort er ikke blot et forsøg på at udslette ukrainernes kultur, reducere befolkningen og begå utallige krigsforbrydelser. Han har også forhindret eksport af korn - eksport af tusindvis af ton af korn, som ligger i lagre og ikke kan sendes ud til Sortehavet, fordi deres skibe bliver sprængt i stykker.

Biden advarer om, at planen om at få bragt priserne ned ved hjælp af ny infrastruktur "vil tage tid".

- For at komme flaskehalsene til livs, vil vi bygge siloer - midlertidige siloer ved Ukraines grænser - så vi via dem kan få kornet ud til verden, siger Biden videre.

Ukraine har mistet 25 procent af landets agerbrugsjord under krigen. Det oplyste landets landbrugsministerium mandag.

Op mod 300.000 ton lagret korn menes at være blevet ødelagt ved russiske bombardementer alene sidste weekend./ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden