Kevin McCarthy er presset af dårligt håndværk og kompromisløs fløj

Ikke siden før Den Amerikanske Borgerkrig har det taget så lang tid at vælge leder til Repræsentanternes Hus.

Fredag aften dansk tid er Kevin McCarthy fra det republikanske parti i USA endnu en gang ved at få flertal til at blive stemt ind som leder af Repræsentanternes Hus <i>Olivier Douliery/Ritzau Scanpix</i>

Fredag aften dansk tid er Kevin McCarthy fra det republikanske parti i USA endnu en gang ved at få flertal til at blive stemt ind som leder af Repræsentanternes Hus Olivier Douliery/Ritzau Scanpix

Fredag aften dansk tid forsøger Kevin McCarthy fra det republikanske parti i USA endnu en gang at få flertal til at blive stemt ind som leder af Repræsentanternes Hus, der er det ene af to kamre i den amerikanske kongres.

Ind til videre er det mislykkedes 11 gange.

Ifølge Anders Agner, der er USA-analytiker og redaktør på mediet Kongressen.com, er de mange tabte afstemninger udtryk for to ting: dårligt politisk håndværk og en kompromisløs fløj i det republikanske parti.

- Det er dårligt politisk håndværk. Man plejer at få klappet eventuelle stridigheder af, inden man går ind til afstemningen.

- Og så er det udtryk for, at der er en fløj i det republikanske parti, der er ekstremt kompromisløs, siger han.

Det er 164 år siden, at det har taget så lang tid at få stemt en leder ind i Repræsentanternes Hus. Altså før den amerikanske borgerkrig, der fandt sted mellem 1861 og 1865.

Og selv om 12 gang skulle blive lykkens gang for McCarthy, vil hans lederskab være svækket, fortæller Anders Agner. De knap 20 republikanere, der har nægtet at stemme på ham, kræver nemlig en høj pris, hvis det skal lykkes for ham.

Tilbage i 2015 prøvede McCarthy også at blive formand for Repræsentanternes Hus. Men også dengang blokerede de 20 republikanere - der er medlemmer af gruppen Freedom Caucus - for ham.

- Dengang som nu handler det om nogenlunde det samme. De synes ikke, at han er tilstrækkelig langt i retning af, hvor de vil have, han skal være politisk. Altså længere ud mod deres fløj.

- Den anden del nu er, at de ikke synes, at de har set tilstrækkeligt fra McCarthy i de forgangne år. Han har ellers prøvet at følge en strategi, hvor han har gjort sig til Trumps nærmest betingelsesløse støtte, siger Anders Agner.

Kort efter begivenhederne på Capitol Hill for præcis to år siden, hvor Trump-støtter stormede den amerikanske kongres, var McCarthy en af de første, der besøgte Trump i Florida.

Han har altså prøvet at give Freedom Caucus det, de vil have, men det har altså ikke været nok. Og det, de vil have nu - altså ud over at han skal yderligere ud på fløjen - er, at de vil have rigtig meget indflydelse.

Både i form af politiske poster, men også i forhold til, hvordan McCarthy skal være som formand, fortæller Anders Agner.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden