Kina stopper klimadialog med USA efter Pelosis Taiwan-besøg

Flere samarbejder mellem USA og Kina ophører på grund af Nancy Pelosis omstridte tur til Taiwan.

Pelosi er den mest højtstående politiker fra USA, som har besøgt østaten i 25 år. Hendes besøg har vakt vrede i Beijing, som mener, at Taiwan hører under Kina. <i>Issei Kato/Reuters</i>

Pelosi er den mest højtstående politiker fra USA, som har besøgt østaten i 25 år. Hendes besøg har vakt vrede i Beijing, som mener, at Taiwan hører under Kina. Issei Kato/Reuters

Kina vil stoppe samarbejdet med USA på en række områder. Årsagen er formand for Repræsentanternes Hus i USA Nancy Pelosis tur til Taiwan tidligere på ugen.

Det oplyser Kinas udenrigsministerium fredag.

Kina varsler blandt andet, at man "suspenderer Kina og USA's drøftelser om klimaforandringer".

Planer om samtaler mellem militære ledere og to sikkerhedsmøder droppes også, lyder det. Også samarbejde om illegale migranter, juridisk assistance og kampen mod ulovlige stoffer ophører.

Meldingen fra Kinas udenrigsministerium kommer, kort efter at Kina har meddelt, at Nancy Pelosi og hendes nærmest familie bliver sanktioneret på grund af Taiwan-affæren. Det vides ikke, hvad sanktionerne indebærer.

Tidligere er amerikanske politikere blevet straffet af Kina med indrejseforbud.

Kina og USA er de to største udledere af CO2 i verden. Til fleres overraskelse fremlagde de ved klimatopmødet COP26 i november sidste år en klimapagt.

I den aftalte de, at de vil arbejde sammen for at sætte turbo på klimahandlingerne i dette årti.

Pelosi er den mest højtstående politiker fra USA, som har besøgt østaten i 25 år. Hendes besøg har vakt vrede i Beijing, som mener, at Taiwan hører under Kina.

Det mener USA officielt også, men Kina ser Pelosis besøg som en slags legitimering af Taiwan, der betragter sig som selvstændigt.

Under turen mødtes Pelosi med den taiwanske præsident, Tsai Ing-wen, ligesom hun talte til Taiwans parlament.

Forud for besøget havde Kina advaret Pelosi mod at gennemføre det. Og advarslerne blev gentaget, efter at Pelosi ankom til Taiwan.

I kølvandet på besøget har Kina sat sin hidtil største militærøvelse nær Taiwan i gang. Militærøvelsen varer til 7. august.

USA har på grund af militærøvelserne haft Qin Gang, Kinas ambassadør i landet, til samtale, hvor USA har fordømt Kinas "provokerende handlinger" mod Taiwan.

Ifølge BBC har Kina også blokeret for en del af samhandlen med Taiwan i utilfredshed med Pelosis besøg.

Taiwan har beskrevet øvelserne som et "irrationelt træk for at udfordre den internationale orden".

Pelosi har selv sagt, at hendes besøg gjorde det "utvetydigt klart", at USA ikke vil svigte en demokratisk allieret som Taiwan.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Live fra Mia-sagen: 37-årig: - Panikken var total
Luk