Kinas ambassadør advarer britiske politikere mod Taiwan-besøg

Mens Nancy Pelosi besøger Taiwan, advarer Kinas ambassadør britiske politikere mod at gøre det samme.

Den kinesiske ambassadør i Storbritannien siger, at det kan få store konsekvenser, hvis britiske politikere sætter fod i Taiwan. (Arkivfoto). <i>Jason Lee/Reuters</i>

Den kinesiske ambassadør i Storbritannien siger, at det kan få store konsekvenser, hvis britiske politikere sætter fod i Taiwan. (Arkivfoto). Jason Lee/Reuters

Kinas ambassadør i Storbritannien, Zheng Zeguang, advarer britiske parlamentsmedlemmer mod at rejse til Taiwan.

Det skriver den britiske avis The Guardian tirsdag aften.

Ambassadøren siger på et pressemøde, at britiske politikere ikke skal "danse efter USA's pibe" og lovede, at der ville være "alvorlige konsekvenser", hvis parlamentsmedlemmer sætter fod i Taiwan.

Advarslen kommer, efter at formanden for Repræsentanternes Hus i USA, Nancy Pelosi, er ankommet til østaten.

Spændinger mellem Kina og en række vestlige lande - herunder Storbritannien - over spørgsmålet om Taiwan er steget de seneste år.

Zheng Zeguang siger, at visse britiske politikeres løfte om at "forsvare Taiwan" og parlamentsmedlemmers planer om at besøge østaten vil udgøre en "seriøs overtrædelse af ét-Kina-princippet".

- Det er indblanding i Kinas indre anliggender, der uundgåeligt vil føre til alvorlige konsekvenser i forholdet mellem Kina og Storbritannien, siger ambassadøren.

Han minder også om det kommuniké, de to lande underskrev, da de begyndte at udveksle ambassadører i 1972.

- Vi opfordrer Storbritannien til at overholde det fælles kommuniké, og om ikke at undervurdere den enorme følsomhed i spørgsmålet om Taiwan, og om ikke at følge i USA's fodspor.

Mandag skrev The Guardian, at udenrigsudvalget i det britiske underhus planlægger en tur til Taiwan, der sandsynligvis vil finde sted i november eller december.

Den kinesiske ambassadør siger videre, at situationerne i Taiwan og Ukraine ikke kan sammenlignes, og at en "adskillelse" af britisk og kinesisk økonomi vil være "selvdestruktivt", og i sidste ende vil "underminere britiske forbrugeres interesse" i en tid med stigende inflation og højere leveomkostninger.

Han var dog forsigtig i forhold til at lange ud efter Liz Truss og Rishi Sunak, de to kandidater til at overtage premierministerposten fra Boris Johnson.

- Vi kommer til at samarbejde med hvem end, der bliver den nye premierminister for at udvikle forholdet mellem Kina og Storbritannien, siger han.

Taiwan har sit eget parlament og flertallet af de over 20 millioner, som bor der, ønsker selvstændighed. Men Kina betragter Taiwan som en del af Kina.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden