Kinas præsident på sjældent besøg i Hongkong

Hongkong har "rejst sig fra asken", siger Kinas leder efter nedkæmpelsen af prodemokratisk bevægelse.

Der var politi og sikkerhedsfolk over alt, da Kinas præsident, Xi Jinping, torsdag besøgte Hongkong. Han erklærede ved ankomsten på sit sjældne besøg, at den tidligere britiske kronkoloni "har rejst sig af asken". <i>Isaac Lawrence/Ritzau Scanpix</i>

Der var politi og sikkerhedsfolk over alt, da Kinas præsident, Xi Jinping, torsdag besøgte Hongkong. Han erklærede ved ankomsten på sit sjældne besøg, at den tidligere britiske kronkoloni "har rejst sig af asken". Isaac Lawrence/Ritzau Scanpix

Hongkong har klaret dets udfordringer og "rejst sig fra asken", sagde Kinas præsident, Xi Jinping, da han torsdag var på et sjældent besøg i den tidligere britiske koloni. Xi er i Hongkong for at fejre 25-års-dagen for områdets overgang fra britisk til kinesisk styre.

Xi, som er i Hongkong for første gang siden 2017, ankom i et højhastighedstog sammen med sin hustru, Peng Liyuan. Han blev modtaget af små børn, der var udstyret med blomster og flag fra Kina og Hongkong.

Der var et massivt opbud af politi og sikkerhedsfolk på stationen, hvor myndighederne brutalt har nedkæmpet en prodemokratisk bevægelse og sikret sig kontrol over området.

Den afgående Hongkong-leder, Carrie Lam, og hendes mand var med i folkemængden, som modtog Xi.

Myndighederne i Hongkong demonstrerede tidligere på måneden, at de har situationen under kontrol. Det skete på 33-års-dagen for massakren på Den Himmelske Freds Plads i Beijing. Et stort opbud af politi var sat ind for at forhindre den mindste markering af årsdagen, hvor der traditionelt mødes mange for at mindes dem, der blev dræbt eller kvæstet på Tiananmen-pladsen.

Den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, hyldede i en erklæring de kinesiske demonstranter, der med livet som indsats demonstrerede for demokrati under en folkelig opstand i 1989.

Det var den 4. juni 1989, at de kommunistiske ledere i Kina sendte kampvogne ind på den store plads i Beijing mod ubevæbnede demonstranter, hvoraf de fleste var unge studerende.

Mange mennesker blev dræbt, men de kinesiske myndigheder dækker over hvor mange. Nogle siger, at det var flere tusinde. Andre mener, at det var hundredvis.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.