Klimaforandringer ødelægger arkæologiske levn i hele verden

Flere vådområder i Danmark vil ifølge forsker både nedbringe CO2-udledningen og kan bevare arkæologiske levn.

Klimaforandringerne truer ikke kun vores fremtid, men også vores fortid.

Det viser et nyt studie, hvor det er undersøgt, hvordan klimaforandringer globalt set påvirker arkæologiske levn.

Studiet er ledet af danske forskere. En af dem er seniorforsker ved Nationalmuseet Jørgen Hollesen.

Han forklarer, at blandt andet stigende temperaturer og mere ekstreme vejrforhold truer arkæologiske fund.

- Vi har store problemer i vådområder, hvor det arkæologiske materiale tørrer ud, når der er tørke.

- Og vi ser også på kysten, at vi har store problemer med arkæologisk materiale, der bliver skyllet i havet i forbindelse med, at vi har havspejlsstigninger og flere storme, siger han.

Studiet fokuserer især på vådområder, kysten og havbunden. Det skyldes, at våde områder skaber de bedste bevaringsforhold, da der her ikke er noget ilt til stede i jorden.

- De bakterier, der nedbryder de her arkæologiske rester, arbejder ikke særligt hurtigt uden ilt. De mest effektive nedbrydere har brug for ilt, forklarer Jørgen Hollesen.

Hvis de arkæologiske levn går tabt, bliver det sværere for os at forstå vores fortid, mener han.

- Vi mister vigtige brikker til at forstå fortiden. Vi elsker alle sammen at høre om, at der er gjort et fund, som kan lære os om, hvordan vores forfædre har levet.

- Vi går nok en fremtid i møde, hvor der bliver gjort færre og færre fund, fordi store dele af materialet er forsvundet, siger Jørgen Hollesen.

Det findes der allerede eksempler på. Jørgen Hollesen forklarer, at der flere steder i Grønland er set beskrivelser fra 1980'erne om velbevaret arkæologisk materiale, som man nu ikke længere kan finde.

- Så de sidste 40 års klimaændringer har ledt til markant nedbrydning i især den sydlige del af Grønland. Der har vi allerede mistet store dele af vores kulturarv, siger han.

Hvordan man i højere grad bevarer de arkæologiske levn, kommer ifølge Jørgen Hollesen an på, hvilket sted i verden man tager udgangspunkt i.

I Danmark peger han især på vådområderne. Danmark har en ambition om at nedbringe CO2-udledningen, og det kan vådområder bidrage med, fordi de optager CO2 fra atmosfæren.

- Der mener vi, at det ville være en rigtig god idé, at man også snakker med arkæologerne, så man kan bevare nogle af de områder, hvor der er arkæologi og på den måde slå to fluer med et smæk, siger han.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.