Konspirationsteoretiker får millionbøde for misinformation

Alex Jones, som kaldte Sandy Hook-skoleskyderi et fupnummer, skal betale 45,2 millioner dollar for udsagnene.

Den kendte konspirationsteoretiker Alex Jonas ender med at skulle betale hundredvis af millioner kroner for sine udtalelser om, at Sandy Hook-skoleskyderiet var et fupnummer. (Arkivfoto). <i>Jim Watson/Ritzau Scanpix</i>

Den kendte konspirationsteoretiker Alex Jonas ender med at skulle betale hundredvis af millioner kroner for sine udtalelser om, at Sandy Hook-skoleskyderiet var et fupnummer. (Arkivfoto). Jim Watson/Ritzau Scanpix

Det er blevet en særdeles dyr tur i retten for Alex Jones, konspirationsteoretikeren bag den kendte hjemmeside Infowars.

Først fik han besked på at betale mindst 4,1 million dollar i tortgodtgørelse til en familie, hvis barn var blevet dræbt i det kendte Sandy Hook-skoleskyderi.

Og fredag aften dansk tid har nævningetinget i sagen pålagt ham at betale yderligere 45,2 millioner dollar i straffende skadeserstatning.

Det samlede beløb løber dermed op i det, der svarer til 358,5 millioner danske kroner.

Straffen og den dyre erstatning pålægges Alex Jones for de udtalelser, han kom med i kølvandet på det dødelige skoleskyderi ved Sandy Hook Elementary School i Connecticut i 2012.

En 20-årig gerningsmand gik dengang amok og dræbte 20 børn og 6 ansatte på skolen, inden han tog sit eget liv.

Alex Jones har påstået, at de etablerede medier og tilhængere af våbenkontrol havde fabrikeret tragedien, og at skyderiet var iscenesat med skuespillere.

Konspirationsteoretikeren fik kort efter lukket sine konti på sociale medier som Twitter og YouTube.

Han har senere anerkendt, at massakren fandt sted. Under retssagen har han også sagt, at det var "skørt" af ham gentagne gange at påstå, at skyderiet var et fupnummer.

Det er Neil Heslin og Scarlett Lewis, der er forældre til en seksårig, der blev dræbt i skoleskyderiet, der er blevet tilkendt erstatningen.

De har vidnet om, at Alex Jones' følgere har chikaneret dem og sendt dem dødstrusler i årevis, fordi de troede på den falske påstand om, at forældrene løj om deres søns død.

Sagen er tidligere blevet behandlet som en straffesag i det amerikanske retssystem. Her blev Jones dømt for æreskrænkelse mod familierne, hvis nære blev dræbt ved Sandy Hook Elementary School.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.