Krigen i Ukraine har ændret tyskernes holdning til atomvåben

For første gang i nyere tid siger et flertal af tyskerne ja til at have amerikanske atomvåben på tysk jord.

De amerikanske atomsprænghoveder i Tyskland opbevares på en luftbase i Büchel i den vestlige del af Tyskland. (Arkivfoto) <i>Thomas Frey/Ritzau Scanpix</i>

De amerikanske atomsprænghoveder i Tyskland opbevares på en luftbase i Büchel i den vestlige del af Tyskland. (Arkivfoto) Thomas Frey/Ritzau Scanpix

I lyset af den krig, som Rusland fører mod Ukraine, er holdningen i flere europæiske lande til forsvarsspørgsmål ved at ændre sig.

For første gang i nyere tid går et flertal på 52 procent af tyskerne nu ind for at beholde de atomvåben fra USA, som er i landet.

Det viser en meningsmåling ifølge tv-stationen ARD.

Det er en markant ændring i forhold til tidligere, hvor sammenlignelige målinger ofte har vist et klart flertal blandt tyskerne for, at USA trækker deres atomvåben hjem.

For et år siden - i midten af 2021 - var kun 14 procent af de adspurgte tilhængere af atomvåben i Tyskland, mens 57 procent ønskede dem sendt retur. I den nye måling er den andel faldet til 39 procent.

Skiftet i holdningen blandt tyskerne til de omstridte våben kommer på et tidspunkt, hvor Finland og Sverige - ligeledes som følge af Ruslands militære angreb på Ukraine - er på vej ind i forsvarsalliancen Nato.

Og herhjemme sagde et flertal onsdag ja til at afskaffe Danmarks næsten 30 år gamle forsvarsforbehold i EU.

Det præcise antal amerikanske atombomber i Tyskland er ikke offentligt kendt, men det skønnes, at der aktuelt er 20 atomsprænghoveder, som opbevares på Büchel Air Base i delstaten Rheinland-Pfalz.

I tilfælde af en nødsituation kan tyske kampfly bringe de amerikanske bomber til målet.

Tysklands koalitionsregering - Socialdemokratiet (SPD), De Grønne og det liberale parti FDP - har i sit regeringsgrundlag formuleret et mål om, at Tyskland skal være fri for atomvåben.

Efter den russiske invasion af Ukraine meddelte regeringen dog, at den ville erstatte den forældede flåde af Tornado-kampfly, der er stationeret på den militære base i Büchel med moderne fly af typen F-35 fra det amerikanske Lockheed Martin.

De nye fly vil ifølge ARD styrke Tysklands rolle i Natos nukleare afskrækkelsespolitik.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden