Krigsmodstandere i Rusland demonstrerer mod Putin

Den fængslede Kreml-kritiker Aleksej Navalnyj kalder invasion af Ukraine "en mislykket, forbryderisk krig".

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

Ruslands opposition opfordrede onsdag til protestaktioner mod præsident Vladimir Putin, efter at han havde givet ordre om en mobilisering af 300.000 soldater fra landets reserve.

Russisk politi foretog anholdelser af hundredvis af personer, som deltog i protester eller møder vendt mod krigen, oplyser ngo'er.

Menneskerettighedsgruppen OVD-Info siger, at mindst 1054 personer blev anholdt i 38 forskellige byer, hvor der var protestaktioner mod Putins mobilisering.

– Vi har ikke set sådanne demonstrationer i russiske byer de seneste fem- seks måneder, fordi folk har været bange for at blive anholdt, men det sker nu, rapporterer Sky News-journalist Diana Magnay fra Moskva.

I Moskva skriver AFP, at mindst 50 mennesker blev anholdt af politifolk i kampudstyr. I Sankt Petersborg blev demonstranter omringet en efter en og transporteret væk i busser.

- Alle er bange. Jeg går ind for fred, og jeg vil ikke skyde, sagde en af aktivisterne, Vasilij Fedorov, som havde et pacifistisk symbol på sin trøje.

- Jeg kom for at demonstrere, men de har åbenbart allerede anholdt alle, sagde en anden aktivist på 60 år ved navn Alexej.

- Dette regime har fordømt sig selv, og det ødelægger sin ungdom, tilføjede han.

Hvorfor beskytter du Putin, en mand, som var har været ved magten i 20 år, råbte en demonstrant til en politimand.

20-årige Alina Skvortsova udtrykte håb om, at russerne snart vil forstå, hvad der er foregået under de russiske styrkers invasion i Ukraine.

En af lederne af oppositionen, den fængslede Kreml-kritiker Aleksej Navalnyj, siger, at invasionen af Ukraine er "en mislykket, forbryderisk krig".

- Putin forsøger at inddrage så mange som muligt. Han ønsker at se hundredtusinder af mennesker indsmurt i blod, siger Navalnyj i en videomeddelelse fra sin fængselscelle - optaget og offentliggjort af hans advokater.

For at beholde sin egen magt har Putin angrebet et naboland, dræbt mennesker i det, og nu vil han sende et stort antal russiske borgere ind i denne krig, hedder det videre.

- Tusindvis af russiske mænd - vore fædre, brødre og mænd - bliver kastet i krigens kødkværn. Hvad kommer de til at dø for? Hvad kommer mødre og børn til at græde for, skriver oppositionsgruppen Vesna (Forår) i en erklæring.

Mobiliseringen er den første i Rusland siden Anden Verdenskrig, og det er en drastisk optrapning i den nu syv måneder lange krig.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.