Krigsskibe fra Kina og Taiwan sejler tæt i strædet

Kinas militærøvelser omkring Taiwan skal efter planen slutte søndag, men endnu er de ikke officielt afblæst.

Soldater fra Taiwans flåde overvåger farvandet omkring øen under den omfattende militærøvelse, som Kinas militær har gennemført i de seneste dage. Øvelsen er ved at blive afviklet, meddeler Kina søndag. <i>Taiwan Military News Agency/Reuters</i>

Soldater fra Taiwans flåde overvåger farvandet omkring øen under den omfattende militærøvelse, som Kinas militær har gennemført i de seneste dage. Øvelsen er ved at blive afviklet, meddeler Kina søndag. Taiwan Military News Agency/Reuters

Krigsskibe fra Kina og Taiwan leger søndag "katten efter musen" i strædet mellem dem, inden Kina efter planen afslutter fire dages militærøvelser omkring øen.

Sådan lyder betegnelsen fra en kilde med kendskab til situationen.

Omkring ti krigsskibe fra hver side sejlede søndag tæt på hinanden ved den såkaldte midterlinje, der udgør den uofficielle søgrænse mellem Kina og Taiwan.

Enkelte kinesiske skibe krydsede søndag ind over linjen, siger kilden, der ikke ønsker sit navn frem.

Normalt krydser militærfly og krigsskibe fra begge sider ikke ind på den anden side af denne linje.

Taiwans forsvarsministerium siger, at adskillige kinesiske flådeskibe, fly og droner har simuleret angreb på øen og dens flåde.

Derfor har Taiwan sendt fly og skibe ud for at reagere "på passende vis", meddeler ministeriet.

Mens de kinesiske skibe nærmede sig midterlinjen i strædet, blev Taiwans skibe tæt på for at holde øje med dem og om muligt nægte de kinesiske skibe at krydse linjen, forklarer den unavngivne kilde.

- De to sider udviser tilbageholdenhed, siger kilden, der beskriver manøvrerne som "katte efter musen" til havs.

Taiwan har meddelt, at øens antiskibsmissiler og jord-til-luft missiler stod på standby inde på landjorden.

Lørdag blev jagerfly sendt på vingerne for at advare 20 kinesiske militærfly, herunder 14, som var krydset ind over den uofficielle grænse i Taiwan-strædet. Det oplyser Taiwans forsvarsministerium.

Der var desuden 14 kinesiske flådeskibe, som sejlede i strædet, tilføjer ministeriet.

Kinas militærøvelser har fundet sted seks steder omkring Taiwan, der af Kina betragtes som en del af det kinesiske rige.

Øvelserne blev indledt torsdag og skulle efter planen slutte søndag ved middag lokal tid. Det har det statslige kinesiske nyhedsbureau Xinhua skrevet.

Søndag var der ikke umiddelbart nogen officiel melding fra Kina om, at øvelserne - der er Kinas største nogensinde omkring Taiwan - var slut. Heller ikke Taiwans regering kunne bekræfte, om øvelserne var overstået.

Men Taiwans transportministerium oplyser, at seks af de syv "midlertidige farezoner", som Kina i de seneste dage har advaret civile fly om at undgå, ikke længere er i kraft fra søndag middag.

Statsligt kinesisk tv meddeler søndag, at Kinas militær fra nu af vil gennemføre "almindelige" øvelser på den østlige side af midterlinjen - det vil sige på Taiwans side.

Det er ikke umiddelbart uddybet, hvad det indebærer.

Kina indledte de omfattende militærøvelser torsdag, dagen efter at formanden for Repræsentanternes Hus i USA, Nancy Pelosi, havde forladt Taiwan efter et kort besøg.

Pelosi er den mest højtstående politiker fra USA, som har besøgt øen i 25 år. Hendes besøg har vakt vrede i Beijing, som mener, at Taiwan hører under Kina.

Det mener USA officielt også. Men Kina ser Pelosis besøg som en slags legitimering af Taiwan, der betragter sig som selvstændigt.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden