Krise på kinesisk ejendomsmarked kan få globale følger

En boligboble på det store kinesiske ejendomsmarked kan være ved at briste, skriver Bloomberg.

Luftfoto fra oktober 2021 af store boligblokke under opførelse. Projektet står den største lejlighedsudvikler, Country Garden Holdings, for, Selskabet er nu hårdt presset af en krise på det kinesiske ejendomsmarked. Krisen kan få globale følger. (Arkivfoto) <i>Str/Ritzau Scanpix</i>

Luftfoto fra oktober 2021 af store boligblokke under opførelse. Projektet står den største lejlighedsudvikler, Country Garden Holdings, for, Selskabet er nu hårdt presset af en krise på det kinesiske ejendomsmarked. Krisen kan få globale følger. (Arkivfoto) Str/Ritzau Scanpix

En dyb krise på Kinas ejendomsmarked tager til, og der er frygt for, at en boligboble er ved at briste, hvilket kan få dramatiske følger for den allerede pressede verdensøkonomi.

Problemerne på Kinas ejendomsmarked ventes at blive forværret i år, da der er udbredt forsigtighed blandt køberne, og økonomer venter faldende huspriser i 2022 - formentligt hurtigere fald end tidligere forudsagt, skriver Reuters.

- Konsekvenserne ved en krise i Kina på dette område kan blive mærkbare for verdensøkonomien, som allerede er på vej mod en lavkonjunktur, siger Gunnar Påhlson, som er økonom i Carnegie Fondenes Asien-afdeling.

Det kinesiske marked for fast ejendom er specielt, fordi mange har investeret i købte boliger som spekulationsobjekter. Krisen vil derfor få følger for mange.

Per Hammarlund i storbanken SEB forudser, at råvarepriser mange steder i verden vil falde drastisk, hvis Kinas ejendomsmarked bliver hårdt ramt af krise. Det vil blandt andet vil ramme store lande som Brasilien og Sydafrika, der er leverandører til kineserne.

Priser på nye ejendomme ventes at falde 1,4 procent i år i henhold til en Reuters-rundspørge til flere end 10 analytikere og økonomer.

Salget af ejendomme står til at falde 24,5 procent i 2022, hvilket er et langt større fald end de 10 procent, som man regnede med i en rundspørge i maj.

Nyhedsbureauet Bloomberg skriver, at de kinesiske boliggiganter er hårdt presset af krisen. Den største lejlighedsudvikler, Country Garden Holdings, har for nylig fremlagt tal, som viste et tab på 96 procent i første halvår.

Den anden gigant på ejendomsmarkedet, selskabet Evergrande, har i flere år været i finansiel krise efter at have misligeholdt dets låne- og obligationsindbetalinger.

Selskabet har en gæld på over 300 milliarder dollar og har øjensynligt problemer med en større reorganiseringsproces ifølge CNN.

Også store entreprenør har problemer med at klare deres gæld, og en række byggerier er indstillet. Dette har så fået flere hundrede tusinder af boligkøbere til at indstille afbetalinger på deres lån.

/ritzau/NTB

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.