Kriseramte Sri Lanka forlænger nødretstilstand med en måned

Oppositionen i Sri Lanka mener, at præsidenten misbruger nødretstilstand til at slå ned på demonstranter.

Demonstranter er utilfredse med regeringen, som ifølge dem er skyld i Sri Lankas dybe økonomiske krise. Onsdag har parlamentet besluttet at forlænge nødretstilstanden, som er blevet brugt til at slå ned på protester. <i>Eranga Jayawardena/Ritzau Scanpix</i>

Demonstranter er utilfredse med regeringen, som ifølge dem er skyld i Sri Lankas dybe økonomiske krise. Onsdag har parlamentet besluttet at forlænge nødretstilstanden, som er blevet brugt til at slå ned på protester. Eranga Jayawardena/Ritzau Scanpix

Nødretstilstanden i Sri Lanka bliver forlænget med en måned.

Det står klart, efter at et flertal i landets parlament har stemt for at forlænge nødretstilstanden, der blev indført 17. juli af præsident Ranil Wickremesinghe.

Parlamentet har vedtaget det trods store protester fra oppositionspartier.

Det kræver et flertal i parlamentet at forlænge nødretstilstanden, hvis den skal vare længere end to uger.

120 stemte for at forlænge, mens 63 stemte imod. 41 parlamentsmedlemmer afstod fra at stemme.

Præsident Ranil Wickremesinghe indførte nødretstilstand, da han var udpeget som fungerende præsident.

Den tjans fik han, efter at tidligere præsident Gotabaya Rajapaksa havde set sig nødsaget til at flygte ud af landet på grund af omfattende protester mod ham.

Senere er Ranil Wickremesinghe, som var premierminister under Rajapaksa, af parlamentet blevet forfremmet fra fungerende præsident til præsident.

Han erklærede nødretstilstand for at kunne sætte sikkerhedsstyrker ind, da protesterne i landet på ny tog til, efter at han blev udpeget som præsident.

Siden han blev valgt som præsident 20. juli, har han gjort brug af nødretstilstanden til at slå ned på demonstranter, som blandt andet har tiltvunget sig adgang til præsidentens kontor og embedsbolig.

Det primære oppositionsparti i landet, SJB, fordømmer nødretstilstanden. Det mener, at den bliver misbrugt til at håndtere utilfredse borgere.

Omvendt argumenterer parlamentsmedlemmer, der har stemt for at forlænge nødretstilstanden, at demonstranter udviser voldelig adfærd og ødelægger statslige ejendomme.

Protesterne i Sri Lanka skyldes blandt andet, at landet gennemgår en dyb økonomisk krise, som har medført mangel på benzin, medicin og andre fornødenheder.

Præsident Wickremesinghe, som altså også er upopulær i store dele af befolkningen, prøver at få landet på ret køl. Blandt andet ved at rationere forskellige varer. Landet har også søgt hjælp hos regionens stormagter Indien og Kina.

Der bor cirka 22 millioner mennesker i Sri Lanka, som ligger syd for Indien.

/ritzau/dpa

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.