Kritikere advarer mod diktatur forud for tunesisk afstemning

Mandag går tuneserne til folkeafstemning om en ny forfatning, som vil samle magten om præsident Kais Saied.

Præsident Kais Saied har fyret regeringen og flere dommere og opløst parlamentet i Tunesien. Mandag går tuneserne til folkeafstemning om Saieds nye forfatning. (Arkivfoto). <i>Muhammad Hamed/Reuters</i>

Præsident Kais Saied har fyret regeringen og flere dommere og opløst parlamentet i Tunesien. Mandag går tuneserne til folkeafstemning om Saieds nye forfatning. (Arkivfoto). Muhammad Hamed/Reuters

Demokratiet har lidt det ene nederlag efter det andet i Tunesien, hvor præsident Kais Saied inden for det seneste år har udvisket en lang række af de fremskridt, som Tunesien gjorde i kølvandet på Det Arabiske Forår i 2011.

Regeringen er blevet fyret. Det samme er parlamentet og snesevis af landets dommere.

Mandag er det op til tuneserne at vælge, om de vil godtage en ny forfatning, som præsidenten har kaldt til folkeafstemning om.

Den nye forfatning skulle egentlig udarbejdes af et udvalg bestående af personer med baggrund i statskundskab og jura, som præsidenten havde udpeget. Ifølge udvalgets formand, Sadok Belaid, har hans hold dog ikke haft meget at sige i sagen.

Belaid har sagt, at visse dele af udkastet kan bane vejen for "et skændigt diktaturregime".

- Det er vores pligt at oplyse meget klart og sandfærdigt, at forfatningen, som er blevet offentliggjort, og som der skal stemmes om, ikke er relevant for den forfatning, som vi har udarbejdet og sendt til præsidenten, skrev Belaid i begyndelsen af juli i et åbent brev, som blev citeret af det arabiske medie Al Jazeera.

Tunesiens største og meget magtfulde fagforening, UGTT, har heller ikke meget til overs for præsidentens forfatningsudkast. Det truer ifølge UGTT landets demokrati.

Især tre elementer i forfatningen, som er blevet beskrevet af det amerikanske medie Foreign Policy, får kritik.

Blandt andet er det med forfatningen præsidenten, som udpeger både premierminister og fagministre. Der er med andre ord ingen parlamentarisk kontrol med regeringen.

Forfatningsudkastet indeholder også en regel om, at både parlamentet og præsidenten kan vedtage lovgivning. Hvis de to er modstridende, er det lovgivning vedtaget af præsidenten, som gælder.

Forfatningsudkastet vil også give præsidenten immunitet under hans embede, som ifølge Foreign Policy betyder, at der "ikke må drages tvivl om hans handlinger som præsident".

Tunesien var ellers et af de lande, som havde gjort store fremskridt efter Det Arabiske Forår i 2011, der for alvor blev sat i gang af en tunesisk grønthandler, som stak ild til sig selv på åben gade.

Men en politisk krise har sendt landet ud i glat føre. I sommeren 2021 besluttede Kais Saied at fyre premierministeren, regeringen og suspendere parlamentet.

Flere politikere og embedsmænd er siden blevet fængslet og tiltalt - hvad de selv mener er politisk motiveret. Parlamentet er siden blevet opløst.

Også en lang række dommere blev sat på porten, efter at Saied havde givet sig selv magten til at ansætte og fyre dommere, som han ønskede.

Udkastet til den nye forfatning blev offentliggjort 30. juni. Valgstederne åbner i Tunesien mandag klokken 07.00 dansk tid.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden