Lektor: Zelenskyj kan miste troværdighed med Polen-udtalelse

Et missil slog ned i Polen tirsdag og dræbte to personer. Undersøgelser tyder på, at missilet var ukrainsk.

Et missil slog tirsdag ned i Polen og dræbte to personer. (Arkivfoto). <i>Ugc/Reuters</i>

Et missil slog tirsdag ned i Polen og dræbte to personer. (Arkivfoto). Ugc/Reuters

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, holder fast i, at det var et russisk missil, som slog ned i Polen tirsdag og dræbte to personer.

Polen vurderer imidlertid selv, at der formentlig er tale om et missil fra det ukrainske luftforsvar.

Derfor risikerer Zelenskyj at miste troværdighed over for Vesten, hvis ikke han snart ændrer sin fortælling.

Det mener Jørgen Meedom Staun, der er lektor ved Forsvarsakademiet.

- Det virker som om, at både Nato, USA og Polen er ret sikre på, at der ikke er tale om et russisk missil.

- Men man skal også huske på, at Ukraine er en krigsførende nation. Og så tolker man nogle gange informationer på en bestemt måde. Det kan jeg godt sætte mig ind i, siger han.

De foreløbige undersøgelser tyder på, at det ukrainske missil var en del af landets forsvar mod Rusland, og at der derfor ikke har været tale om en bevidst handling.

Ifølge lektoren er præsidentens vedholdende udtalelser et vidnesbyrd om, at Ukraine er under hårdt pres i krigen mod Rusland.

Ukraines bekymring er, at Vesten holder op med at bakke op om krigen uden at tilføre landet de nødvendige våben og den nødvendige finansielle hjælp, lyder det.

- Hvis det er et ukrainsk missil, så er det meget uheldigt, og det er der jo meget, som tyder på, siger Jørgen Meedom Staun.

- Derfor holder Zelenskyj jo også fast i sin fortælling. Enhver historie, der kan true den vestlige støtte til Ukraine, forsøger han jo at begrænse - også selv om der er tale om et tilfælde.

Lektoren understreger dog også, at Vesten sagtens kan finde ud af at gennemskue Zelenskyjs udtalelser.

- Og uanset hvad kommer en ukrainsk fejlfortolkning ikke til at få betydning for Vestens støtte, selv om Zelenskyj vælger at holde fast i, at det var et russisk missil.

- Der er tusindvis af hans landsmænd, som er blevet slået ihjel i en klokkeklar angrebskrig fra Rusland. Så har man ret til at komme med passionerede udtalelser.

- Man bør dog nok for fremtiden være påpasselig med udtalelser fra den ukrainske præsident - i hvert fald indtil fakta er på plads. Det synes jeg også, Vesten har været god til denne gang.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.