Lettede ukrainere vender hjem til generobrede landsbyer

Efter nyheden om de ukrainske styrkers fremskridt er flere indbyggere vendt hjem efter måneder på flugt.

Et ukrainsk militærkøretøj med ukrainske soldater ses her i den generobrede Kharkiv-region mandag. <i>Kostiantyn Liberov/Ritzau Scanpix</i>

Et ukrainsk militærkøretøj med ukrainske soldater ses her i den generobrede Kharkiv-region mandag. Kostiantyn Liberov/Ritzau Scanpix

Nord for Kharkiv er glæden til at mærke blandt de ukrainere, der i takt med russernes tilbagetog kan vende tilbage til deres landsbyer.

Blandt dem er den 76-årige pensionerede engelsklærer Zoja.

- Folk græder, folk er glade, naturligvis. Hvordan kan de ikke være glade?, spørger hun.

Hun beskriver grædende, hvordan hun har tilbragt de sidste mange måneder i ly i sin kælder i Zolotjiv. Landsbyen ligger nord for Kharkiv og blot 18 kilometer fra grænsen til Rusland.

Mandag meddelte den ukrainske generalstab, at ukrainske styrker har generobret flere end 20 byer og landsbyer i det nordøstlige Ukraine det seneste døgn.

Samtidig fortalte præsident Volodymyr Zelenskyj, at Ukraine siden starten af september har generobret 6000 kvadratkilometer territorie fra russerne.

28-årige Nastja flygtede fra Zolotjiv i april, men vendte tilbage i sidste uge efter nyheden om de ukrainske fremskridt.

- Det virker til, at alle er i rigtig godt humør. Det hele er overstået nu. Vi håber i hvert fald, at det hele er overstået, siger hun.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, og hans højtstående embedsmænd har været stille omkring de russiske styrkers værste nederlag siden krigens første uger. Her blev de slået tilbage fra udkanten af Kyiv.

Til et spørgsmål fra en journalist om, hvorvidt Putin stadig har tillid til den militære ledelse, svarede talsmand for den russiske regering Dmitry Peskov mandag:

- Den særlige militæroperation fortsætter. Og den vil fortsætte, indtil målene, som oprindeligt blev sat, er nået.

Senere på dagen fortalte Putin på et tv-møde om den russiske økonomi, at Rusland klarer sig godt i forhold til de vestlige sanktioner.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.