Liz Truss indefryser briternes energiregning i to år

El- og varmeregninger må ikke overstige 2500 pund om året for en gennemsnitlig britisk husholdning.

Den britiske premierminister, Liz Truss, fremlagde på sin tredje dag som ny regeringschef en plan, der indefryser briternes energiregning i to år for at dæmpe krisen, der har ført til øgede leveomkostninger. <i>-/Ritzau Scanpix</i>

Den britiske premierminister, Liz Truss, fremlagde på sin tredje dag som ny regeringschef en plan, der indefryser briternes energiregning i to år for at dæmpe krisen, der har ført til øgede leveomkostninger. -/Ritzau Scanpix

Den britiske premierminister, Liz Truss, fremlagde på sin tredje dag som ny regeringschef en plan, der indefryser briternes energiregning i to år for at dæmpe krisen, der har ført til øgede leveomkostninger.

El- og varmeregninger for en gennemsnitlig britisk husholdning må ikke overstige 2500 pund om året (omkring 21.400 kroner), siger Truss.

Dette træder i kraft fra 1. oktober.

De nye bestemmelser betyder, at en gennemsnitlig husholdning sparer omkring 1000 pund årligt (cirka 8565 kroner), siger Truss ifølge britiske medier.

Virksomheder og offentlige organisationer vil få en tilsvarende støtte gennem vinteren. Denne skal give målrettet støtte til specifikke brancher.

Truss har afvist oppositionens forslag om at indføre en særlig energiafgift for energiselskaber, som tjener penge på de høje gas- og strømpriser.

- Vi kommer ikke til at give efter for oppositionen, som vil finansiere dette med nye afgifter, siger hun og advarer om, at det ville undergrave nationale interesser.

Lederen af arbejderpartiet Labour, Keir Starmer, har påpeget, at energiselskaberne vil få 170 milliarder pund i uventet profit i de kommende år.

- Olieselskaberne kalder denne krise en pengemaskine. Det er derfor, vi beder om skat på den ekstra-profit. Men premierministeren er imod dette. Hun vil lade selskaberne beholde overskuddene, og konsekvensen er, at regningen gives videre til almindelige mennesker, siger han.

Den nye britiske leder ophæver også forbud mod udvinding af skiferolie for at øge energiforsyningen. Liz Truss siger, at der vil blive udstedt mange licenser for Nordsøen.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.