Londons borgmester fik nok af byens politichef - nu er hun gået

Londons politichef går efter anklager om at have tilladt racisme, sexisme, homofobi og andet i politistyrken.

Cressida Dick blev i 2017 udpeget som Londons første kvindelige politichef. Men hun fik ikke ryddet op i en række skandaler i styrken. <i>Justin Tallis/Ritzau Scanpix</i>

Cressida Dick blev i 2017 udpeget som Londons første kvindelige politichef. Men hun fik ikke ryddet op i en række skandaler i styrken. Justin Tallis/Ritzau Scanpix

Londons politichef, Cressida Dick, har torsdag aften meddelt, at hun træder tilbage, efter at byens borgmester, Sadiq Khan, har ladet forstå, at hun ikke længere har hans tillid.

Khan fremhæver, at der ikke er gjort nok for at gøre noget ved racisme, sexisme og andre mangler i politistyrken.

Dick blev i 2017 den første kvinde til at lede Londons Metropolitan Police.

Khan sagde tidligere torsdag, at han "ikke var tilfreds med politichefens svar" på et møde, de holdt i sidste uge. Her fastholdt han, at der var behov for gennemgribende forandringer for at "gøre op med racisme, sexisme, homofobi, chikane, diskrimination og kvindefjendsk adfærd" i politistyrken.

I det værste tilfælde blev en kvinde, Sarah Everard, i marts 2021 bortført af en betjent i politistyrken, som efterfølgende voldtog og dræbte hende.

Cressida Dick henviser også til mordet i sin afskedserklæring. Hun siger, at denne og "mange andre forfærdelige sager på det seneste, ved jeg, har skadet tilliden til denne fantastiske polititjeneste".

Hun siger også, at tjenesten har "fuld opmærksomhed på at genopbygge offentlighedens tillid".

Hun føler en "enorm tristhed", men at det stod "klart, at borgmesteren ikke længere har tilstrækkelig tillid til mit lederskab til at fortsætte". Det var oprindeligt planen, at hun skulle være forblevet i stillingen frem til 2024.

Både premierminister Boris Johnson og indenrigsminister Priti Patel har kommenteret hendes afgang.

- Jeg takker hende for hendes rolle med at beskytte offentligheden og gøre vores gader sikrere, skriver Johnson på Twitter.

Imens takker Patel hende på Twitter for de "næsten fire årtier af hendes liv, som hun har viet til at tjene offentligheden".

Den afgående politichef voksede op i Oxford og studerede på universitetet i byen. I 1983 blev hun en del af Londons Metropolitan Police.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.