Målinger viser dødt løb tre uger før valg i Sverige

Valget i Sverige 11. september bliver et gennembrud for Sverigedemokraterna, der nu indgår i borgerlig blok.

Valgplakater i det centrale Stockholm. Der er lagt op til en spændende afgørelse ved parlamentsvalget i Sverige 11. september og måske en ny borgerlig statsminister i stedet for socialdemokraten Magdalena Andersson. <i>Fredrik Persson/Ritzau Scanpix</i>

Valgplakater i det centrale Stockholm. Der er lagt op til en spændende afgørelse ved parlamentsvalget i Sverige 11. september og måske en ny borgerlig statsminister i stedet for socialdemokraten Magdalena Andersson. Fredrik Persson/Ritzau Scanpix

Valget i Sverige om knap tre uger ligner en neglebider. Meningsmålinger viser, at der er lagt op til dødt løb mellem rød og blå blok.

Det fremgår mandag af en sammenregning for de seneste tre dages målinger, som svensk tv (SVT) foretager.

Den viser, at blokken til venstre med det regerende Socialdemokraterna som største parti vil få 49,6 procent af stemmerne. Over for den står den borgerlige blok, der ledes af det konservative parti Moderaterna og det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna, med 49,3 procent af stemmerne.

Der skal vælges 349 medlemmer til det svenske parlament, Riksdagen. Og hvis målingerne får ret, så vil statsminister Magdalena Andersson kunne sikre sig yderligere fire år på posten med 175 mandater bag hendes regering mod 174 til den borgerlige blok.

Men ud fra et statistisk synspunkt er der tale om dødt løb.

Og hælder det i retning af den borgerlige blok på valgdagen, så vil det under alle omstændigheder være et stort gennembrud for Sverigedemokraterna. I en række år har partiet været skyet af de andre partier.

Men nu indgår partiet som en fast part i den borgerlige blok. Og ikke nok med det. Målingerne viser, at partiet med 21,5 procent bag sig står til at blive det største og overgår Moderaterna, der får 17,4 procent.

Moderaternas leder, Ulf Kristersson, er dog fortsat blokkens statsministerkandidat. De to øvrige partier, der er del af den borgerlige fløj, er Liberalerna og Kristdemokraterna.

Blokken til venstre består ud over Socialdemokraterna af Miljöpartiet, Vänsterpartiet og det borgerlige Centerpartiet.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.