Macron bryder tavsheden og melder om velvilje fra rivalerne

Efter et skuffende valg søndag melder præsident Macron om positive forhandlinger blandt de franske partier.

I en tv-tale henvendte Emmanuel Macron sig onsdag til franskmændene for første gang siden søndagens parlamentsvalg. <i>Pascal Rossignol/Reuters</i>

I en tv-tale henvendte Emmanuel Macron sig onsdag til franskmændene for første gang siden søndagens parlamentsvalg. Pascal Rossignol/Reuters

Emmanuel Macron har onsdag aften udtalt sig for første gang, siden han søndag løb ind i en syngende lussing ved Frankrigs parlamentsvalg.

Det skete i en tale, der blev tv-transmitteret til de franske stuer.

I talen sagde Frankrigs præsident blandt andet, at der er bred enighed blandt de franske partier om at undgå en politisk hårdknude.

Han fortæller desuden om velvilje blandt oppositionspartierne.

- De er klar til at arbejde videre om store emner, siger Macron med henvisning til emner som leveomkostninger, job, klima og sundhed.

Macrons centrumhøjrealliance, Ensemble, formåede ved parlamentsvalget ikke at genvinde sit flertal i Nationalforsamlingen. Den måtte nøjes med 245 mandater - et stykke under de 289, der kræves for at få flertal.

Selv om Ensemble blev størst, anses resultatet derfor alligevel som en stor skuffelse.

Men onsdag signalerer Macron altså optimisme i forhold til fremtiden. Og så opfordrer han de franske politikere til at lægge interne slagsmål til side:

- Sammen bliver vi nødt til at lære at regere og lovgive på en ny måde.

Macron har efter valget afvist at tage imod en afskedsbegæring fra den franske premierminister, Elisabeth Borne.

Årsagen er, at han mener, at regeringen skal være operativ.

Den venstreorienterede avis Libération har kaldt valgresultatet "et slag i ansigtet" på Macron. Le Figaro, der er en konservativ avis, skrev, at præsidenten nu "står med et Frankrig, der ikke er til at regere".

Den venstreorienterede alliance Nupes, der ledes af Jean-Luc Mélenchon, blev næststørst ved søndagens valg med 137 mandater.

Marine Le Pen, der tilhører den yderste højrefløj, fik 89 mandater med partiet National Samling. Det var mere end en tidobling i forhold til partiets nuværende antal pladser og dermed en stor sejr for Macrons rival.

Le Pen har meddelt, at hendes parti vil kræve at lede Nationalforsamlingens magtfulde finanskommission. Det er tradition for det største oppositionsparti.

- Landet er ikke umuligt at regere. Men det kommer ikke til at blive regeret på den måde, som Macron vil, sagde Le Pen mandag.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden