Macron inviterer til forhandlinger for at jagte alliancer

Det franske parlamentsvalg blev en skuffelse for præsident Macrons parti. Tirsdag begynder forhandlingerne.

Emmanuel Macrons centrumhøjre-alliance, Ensemble, mistede søndag sit flertal i det franske parlament. Tirsdag og onsdag skal præsidenten forhandle med de øvrige partier. <i>Michel Spingler/Ritzau Scanpix</i>

Emmanuel Macrons centrumhøjre-alliance, Ensemble, mistede søndag sit flertal i det franske parlament. Tirsdag og onsdag skal præsidenten forhandle med de øvrige partier. Michel Spingler/Ritzau Scanpix

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har inviteret de største franske partier til forhandlinger efter søndagens parlamentsvalg.

Det oplyser præsidentkontoret mandag aften.

Macron skal forsøge at danne alliancer efter et mildest talt skuffende valg for præsidentens centrumhøjre-alliance, Ensemble.

Ensemble fik 245 mandater og mistede dermed sit flertal. Der kræves 289 mandater for at danne flertal i parlamentet, Nationalforsamlingen.

Forhandlingerne skal holdes tirsdag og onsdag i præsidentpaladset. De har til formål at "skabe løsninger, der kan tjene det franske folk". Det siger en unavngiven kilde fra det franske præsidentkontor.

Kilden tilføjer, at der ikke er noget "alternativt flertal" til Macrons alliance.

De franske partier vil blive modtaget i præsidentpaladset på skift. Det oplyses dog ikke, præcis hvilke personer der deltager.

Selv om Ensemble blev størst ved søndagens parlamentsvalg, så anses resultatet som et nederlag for Macrons alliance.

Den venstreorienterede avis Libération har kaldt resultatet "et slag i ansigtet". Le Figaro, der er en konservativ avis, skriver, at præsidenten nu "står med et Frankrig, der ikke er til at regere".

Den venstreorienterede alliance Nupes, der ledes af Jean-Luc Mélenchon, blev næststørst ved søndagens valg med 137 mandater.

Marine Le Pen, der tilhører den yderste højrefløj, fik 89 mandater med partiet National Samling. Det var mere end en tidobling i forhold til partiets nuværende antal pladser og dermed en stor sejr for Macrons rival.

Le Pen har meddelt, at hendes parti vil kræve at lede Nationalforsamlingens magtfulde finanskommission. Det er tradition for det største oppositionsparti.

- Landet er ikke umuligt at regere. Men det kommer ikke til at blive regeret på den måde, som Macron vil, siger Le Pen mandag.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Live fra Mia-sagen: Kørte ligdelene ud i Dronninglund Storskov
Luk