Macron til Putin: Stop straks jeres militære operation ved a-værk

Ruslands leder advarer i telefonsamtale om katastrofal konsekvens, hvis Ukraine fortsætter angreb ved a-værk.

Et terrængående russisk militærkøretøj holder parkeret foran det ukrainske atomkraftværk Zaporizjzja i det østlige Ukraine, der har været holdt besat af Rusland siden marts. <i>Alexander Ermochenko/Reuters</i>

Et terrængående russisk militærkøretøj holder parkeret foran det ukrainske atomkraftværk Zaporizjzja i det østlige Ukraine, der har været holdt besat af Rusland siden marts. Alexander Ermochenko/Reuters

Under en telefonsamtale søndag med Ruslands leder, Vladimir Putin, siger Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, at den russiske militæroperation ved atomkraftværk i Ukraine bør stoppe straks.

Forinden har Putin advaret Macron om en mulig katastrofe på atomkraftværket.

Det kan få "katastrofale konsekvenser", hvis - som han hævder - de ukrainske angreb mod atomkraftværket Zaporizjzja fortsætter. Det har været besat af Rusland siden marts.

Hertil svarer Macron ifølge det franske præsidentkontor, at det er tilstedeværelsen af russiske styrker ved atomkraftværket, der er den største risiko.

Han minder om, at der er tale om en "russisk besættelse".

Trods besættelsen drives værket videre af ukrainske ansatte. Og der har i lidt over en uge været to inspektører fra FN's atomenergiagentur, IAEA, til stede.

Søndag oplyste det ukrainske energikontor Energoatom, at man har stoppet den sjette og sidste reaktor. Det er sket af sikkerhedsgrunde.

Rusland har de seneste dage lidt betydelige militære nederlag til den ukrainske hær i den østlige og nordøstlige del af Ukraine.

Putin siger i samtalen med Macron, at Rusland også har teknikere inde på atomkraftværket.

I erklæringen fra Paris hedder det, at "præsidenten fortsat vil være i kontakt med Ukraines præsident Zelenskyj og IAEA's generaldirektør. Og han vil i de kommende dage tale med præsident Putin, så en aftale om at garantere sikkerheden på kraftværket kan findes".

Atomkraftværket ved Zaporizjzja ligger ved floden Dnipro ved frontlinjen i det østlig Ukraine.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.