Medie: Finland vil 12. maj søge om Nato-medlemskab

Anonyme regeringskilder i Helsinki siger til avisen Iltalehti, at finnerne vil søge om Nato -medlemskab.

Finlands præsident, Sauli Niinistö, vil 12. maj give meddelelse om sin godkendelse af en Nato-ansøgning fra Finland, skriver avisen Iltalehti mandag. <i>Justin Tallis/Ritzau Scanpix</i>

Finlands præsident, Sauli Niinistö, vil 12. maj give meddelelse om sin godkendelse af en Nato-ansøgning fra Finland, skriver avisen Iltalehti mandag. Justin Tallis/Ritzau Scanpix

Finland vil beslutte at søge om NATO-medlemskab den 12. maj. Det skiver avisen Iltalehti med henvisning til anonyme regeringskilder i Helsinki.

- Beslutningen om at søge optagelse i alliancen vil ske i to trin den 12. maj, hvor den finske præsident, Sauli Niinistö, først vil give meddelelse om sin godkendelse af en ansøgning fra Finland, som er nabo til Rusland. Derefter vil parlamentets grupper godkende en ansøgning om optagelse i Nato, skriver avisen.

Ruslands invasion af Ukraine har ført til diskussioner i både Finland og Sverige om en optagelse i Nato. Traditionelle synspunkter fra den kolde krig om, at det var bedst for de to lande ikke offentligt at vælge side er skubbet i baggrunden.

I henhold til den finske forfatning er det landets præsident, som står for udenrigspolitikken sammen med regeringen.

Ifølge Iltalehti vil beslutningen blive bekræftet ved et møde mellem præsidenten og regeringens nøgleministre, når præsidenten og parlamentets grupper har fremsat deres erklæringer den 12. maj.

Rusland og Finland deler en 1300 kilometer lang grænse, og de to lande var i krig forud for Anden Verdenskrigs afslutning.

Rusland har advaret om, at det vil opstille atomvåben og hypersoniske missiler i dets baltiske enklave Kaliningrad, hvis Finland og Sverige beslutter at gå med i Nato.

Sveriges udenrigsminister, Ann Linde, sagde søndag, at hun betragter det som "ganske sikkert", at Finland vil ansøge om at blive medlem af Nato

- Hidtil har Sverige og Finland bidraget til stabilitet, eftersom begge lande har været militært alliancefrie. Men hvis Finland går med, er det ikke det samme mere. Så må vi se, hvilke konklusioner vi kommer frem til, sagde den svenske udenrigsminister.

I Sverige har Lindes eget regeringsparti, Socialdemokraterna, ikke taget endelig stilling i spørgsmålet om Nato-medlemskab. Men tidligere søndag sagde den svenske statsminister, Magdalena Andersson, at trusselsbilledet mod Sverige ville blive forværret, hvis Finland går med i Nato, og Sverige ikke gør.

I denne uge rejser Ann Linde til Washington D.C. og Ottawa for at mødes med sine kolleger i henholdsvis USA og Canada.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.