Medier: Hviderusland får lovgrundlag til atomvåben på plads

Ifølge russiske nyhedsbureauer har 65 procent af hviderusserne angiveligt stemt for at droppe atomfri status.

Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko, afgav sin stemme ved en folkeafstemning i landet søndag. <i>Nikolay Petrov/Ritzau Scanpix</i>

Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko, afgav sin stemme ved en folkeafstemning i landet søndag. Nikolay Petrov/Ritzau Scanpix

Et flertal i Hviderusland har ved en folkeafstemning søndag stemt for at ændre landets forfatning og droppe Hvideruslands status som en kernevåbenfri stat.

Det melder flere russiske nyhedsbureauer.

Bureauerne citerer Hvideruslands valgkommission for, at 65,2 procent angiveligt har stemt for den nye forfatning.

Udfaldet åbner for, at der igen kan blive opstillet atomvåben på Hvideruslands territorium. Det har der ikke været siden Sovjetunionens fald.

Resultatet af afstemningen er ikke overraskende med tanke på, hvor stramt et greb Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko, har om magten i landet.

Den kommer på et tidspunkt, hvor Lukasjenko har tilladt Rusland at angribe Ukraine fra Hviderusland. Lukasjenko er nær allieret med Ruslands præsident, Vladimir Putin.

I en tale ved et valgsted søndag sagde den hviderussiske præsident, at han kan bede Rusland om at igen at sende atomvåben til Hviderusland.

- Hvis I (Vesten, red.) indsætter atomvåben i Polen eller Litauen ved vores grænser, vil jeg bede (den russiske præsident Vladimir) Putin om at give vores atomvåben tilbage uden betingelser, sagde han.

Forud for søndagens folkeafstemning havde Vesten erklæret, at resultatet af afstemningen ikke vil blive anerkendt med henvisning til præsidentens undertrykkelse af demokratiet.

De vedtagne forfatningsændringer søndag vil også give Lukasjenko mulighed for at blive på posten indtil 2035 samt give ham livslang beskyttelse mod retsforfølgelse.

Præsidenten og hans partistøtter får samtidig en række nye beføjelser til at regere landet med.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.