Mette F: Vi kan ikke kompensere fuldt ud for høje energipriser

Et flertal i Folketinget vil give 5000 kroner til pensionister med ældrecheck efter stigninger i energipriser.

Statsminister Mette Frederiksen (S) fastslår, at det ikke vil være muligt at kompensere alle danskere én til én for de stigende energipriser. Det vil øge problemet med den stigende inflation, siger hun. <i>Olivier Hoslet/Ritzau Scanpix</i>

Statsminister Mette Frederiksen (S) fastslår, at det ikke vil være muligt at kompensere alle danskere én til én for de stigende energipriser. Det vil øge problemet med den stigende inflation, siger hun. Olivier Hoslet/Ritzau Scanpix

- Det vil være helt forkert, hvis der er så meget som én eneste politiker, der giver indtryk af, at vi kan kompensere de danske husholdninger én til én. Dertil er inflationen for høj og prisstigningerne for voldsomme.

Sådan lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S), efter at et bredt flertal i Folketinget fredag blev enige om at udbetale en ekstra økonomisk støtte på 5000 kroner til de pensionister, som modtager ældrecheck.

Dermed må andre danske husstande kigge langt efter hjælp til at betale energiregningen.

Men afgrænset hjælp til udsatte grupper er vejen frem, hvis det skal lykkes at bekæmpe inflationen, siger Mette Frederiksen.

- Jeg tror, at det er det bedste, vi kan gøre. Det er nålestik, hvor vi gør noget målrettet. For hvis vi sætter for meget i gang, risikerer vi, at inflationen bliver endnu værre, siger hun.

Mette Frederiksen sætter dermed ord på det dilemma, der har rejst sig for de europæiske politikere.

Mens man under corona "blot" kunne stimulere økonomen for at holde hånden under efterspørgslen og virksomhederne, er situationen nu en helt anden.

Økonomisk hjælp til borgerne risikerer nemlig at øge efterspørgslen på varer og tjenester. Og dermed vil den inflation, som lande over hele verdenen kæmper med at få ned, stige.

- Det vil ikke på noget tidspunkt blive muligt at kompensere én til én. Men vi kan lave nogle målrettede indsatser, siger Mette Frederiksen.

Hun placerer ansvaret for energisituationen hos Ruslands præsident, Vladimir Putin, der i de seneste uger har skåret i energileverancerne til EU-landene. Det sker, efter at EU har vedtaget seks sanktionspakker mod Rusland for at få stoppet krigen i Ukraine.

- Det kommer med en høj pris, at vi har en mand som Putin i spidsen for Rusland. Det gør det for ukrainerne, og det gør det desværre også for resten af Europa, siger Mette Frederiksen.

Hun henviser til, at Rusland har skåret i gassen, der leveres via rørledningen Nord Stream 1 til Tyskland.

Det er dog ikke kun Tyskland, der bliver berørt af beslutningen. Også store EU-lande som Frankrig og Italien modtager nu mindre gas.

Derudover har det russiske gasselskab Gazprom lukket for gassen til blandt andet Danmark igennem selskabet Ørsted.

EU-Kommissionen lægger op til i juli at præsentere en plan for, hvordan lande og virksomheder kan skære i energiforbruget. Samtidig arbejdes der på at sikre alternative energikilder.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.