Mette Frederiksen: Putin kan finde på at lukke for gassen

Europa risikerer, at Putin lukker helt for gassen og dermed giver de europæiske befolkninger en kold vinter.

Europa risikerer, at Putin lukker helt for gassen og dermed giver de europæiske befolkninger og virksomheder en svær vinter, siger Mette Frederiksen. <i>Olivier Hoslet/Ritzau Scanpix</i>

Europa risikerer, at Putin lukker helt for gassen og dermed giver de europæiske befolkninger og virksomheder en svær vinter, siger Mette Frederiksen. Olivier Hoslet/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen (S) gør sig ingen illusioner. Europa kan risikere, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, lukker for gassen til Europa.

Dermed kan de europæiske befolkninger og virksomheder stå over for en svær vinter med høje regninger for energi - og i værste fald mangel på gas.

- Det er en utrolig alvorlig situation. Allerede nu er leverancerne reduceret meget via Nord Stream 1, siger Mette Frederiksen.

Hun henviser til, at Rusland har skåret i gassen, der leveres via rørledningen Nord Stream 1 til Tyskland.

Det er dog ikke kun Tyskland, der bliver berørt af beslutningen. Også store EU-lande som Frankrig og Italien modtager nu mindre gas.

Derudover har det russiske gasselskab Gazprom lukket for gassen til blandt andet Danmark igennem selskabet Ørsted.

- Det betyder, at det kan blive besværligt at få fyldt lagrene op. Det betyder, at vi kan gå ind i et efterår og en vinter, som er værre, end det vi lige har været igennem.

- Så det er rigtig, rigtig alvorligt i forhold til, at vi kan komme til at mangle gas, siger Mette Frederiksen.

EU-Kommissionen vurderede i denne uge, at der indtil videre vil være gas nok trods Ruslands beslutning. Men bekymringen for, hvad der kan ske, når Europa bevæger sig ind i de kolde måneder, stiger.

- Vi har ikke en aktuel forsyningskrise i Danmark. Men vi har været i gang med over en længere tidsperiode at få nødberedskabet på plads, for der er ikke nogen, der ved, hvad denne vinter kommer til at byde på.

- Spørger du mig, så tror jeg, at Putin kan finde på hvad som helst. Han slår folk ihjel i Ukraine.

- Kan han finde på at lukke for gassen til os andre? Ja, det kan han da, siger Mette Frederiksen.

Hun vil ikke kritisere Tyskland og andre EU-medlemmer for at tænde for kulkraftværkerne igen. Godt nok går det imod EU's klimaambitioner, men alternativet er værre, mener Mette Frederiksen.

- Du hører ikke mig fordømme Tyskland, Polen eller andre lande for, at man lige nu kigger efter andre energikilder. For der er en reel risiko for, at der bliver lukket for gassen.

- Det vil ramme europæiske familier over en bred kam rigtig alvorligt. Men det vil også ramme - og måske lamme - dele af vores produktion. Derfor er alle lande forpligtet til at se på, hvad man har af andre energikilder, siger Mette Frederiksen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.