Mexico anholder narkobaron eftersøgt af FBI for drab

Den drabsdømte Rafael Caro Quintero blev løsladt ved en fejl. Nu er han anholdt, men aktion kostede 14 livet.

Efter flere år på flugt er den formodede narkogangster og drabsmand Rafael Caro Quintero (i midten) blevet anholdt. (Arkivfoto er fra 2005). <i>-/Ritzau Scanpix</i>

Efter flere år på flugt er den formodede narkogangster og drabsmand Rafael Caro Quintero (i midten) blevet anholdt. (Arkivfoto er fra 2005). -/Ritzau Scanpix

En mexicansk narkobaron, som er på det amerikanske forbundspoliti FBI's liste over de ti mest efterlyste forbrydere for drab på en amerikansk agent, er blevet anholdt.

Det skriver nyhedsbureauerne AFP og Reuters.

Af en offentlig database fremgår det, at den eftersøgte Rafael Caro Quintero fredag blev anholdt i en aktion ledet af den mexicanske flåde.

Men tilfangetagelsen kom med en høj pris. En militærhelikopter med 15 personer om bord, der var del af aktionen, styrtede ned. 14 blev dræbt i ulykken ifølge Reuters.

Pågribelsen af Quintero skete efter pres fra USA, oplyser en mexicansk embedsperson til AFP.

Tidligere denne uge mødtes Mexicos præsident, Andres Manuel Lopez Obrador, med USA's præsident, Joe Biden, i Det Hvide Hus.

- Det her er stort, skriver Juan Gonzales, der er Joe Bidens seniorrådgiver vedrørende Latinamerika, om anholdelsen.

Rafael Caro Quintero er anklaget af USA for at have beordret kidnapning, tortur og drabet af specialagenten Enrique "Kiki" Camarena fra det amerikanske narkopoliti, Drug Enforcement Administration (DEA), i 1985.

Quintero blev anholdt samme år, stillet for en domstol i Mexico og idømt 40 års fængsel. Men i 2013 beordrede en mexicansk domstol ham løsladt som følge af en juridisk teknikalitet. Han havde da afsonet 28 år af sin straf.

Højesteretten i Mexico omstødte afgørelsen, men da var Quintero allerede gået i skjul.

Forløbet udløste en krise i forholdet mellem USA og Mexico, og det varede årtier for narkopoliti på begge sider af grænsen at genopbygge tillid, skriver AFP.

Der er udlovet en dusør på 20 millioner dollar for oplysninger, der kan føre til hans tilfangetagelse. FBI beskriver ham som "ekstremt farlig".

Den 69-årige Quintero blev anholdt i den nordlige stat Sinaloa af en enhed fra den mexicanske flåde, der deltager i de mexicanske myndigheders bestræbelser på at bekæmpe narkokarteller.

Han menes at være medstifter af det nu opløste narkokartel Guadalajara, og ifølge DEA indtager Quintero aktuelt en ledende rolle i det berygtede Sinaloa-kartel.

Historien om drabet på specialagent Camarena er dramatiseret i Netflix-serien "Narcos: Mexico".

I et interview i 2016 i nyhedsmagasinet Prosecco nægtede Quintero at have dræbt agenten.

Drabet på Camarena blev betragtet som hævn for, at han afslørede en enorm marihuana-produktion i Chihuahua.

I 2021 afgjorde en mexicansk domstol, at Quintero kunne udleveres til USA, hvis han skulle blive anholdt. USA's justitsminister, Merrick Garland, siger, at han vil forsøge at få Quintero udleveret "omgående".

En bølge af vold, der relaterer sig til narkokarteller, har kostet over 340.000 mennesker livet i Mexico, siden regeringen i 2006 indsatte militæret i krigen mod kartellerne.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.