Militærekspert: Ruslands angreb ligner en fuld invasion af Ukraine

Alt tyder på, at Rusland har til hensigt at indtage hele Ukraine, vurderer militæranalytiker.

Claus Mathiesen spår ikke det ukrainske militær store chancer for at holde det russiske militær ude af Ukraine. På billedet ses en ukrainsk tank på vej ind i den østukrainske by Marjupol. <i>Carlos Barria/Reuters</i>

Claus Mathiesen spår ikke det ukrainske militær store chancer for at holde det russiske militær ude af Ukraine. På billedet ses en ukrainsk tank på vej ind i den østukrainske by Marjupol. Carlos Barria/Reuters

Der tegner sig et billede af en fuldstændig russisk invasion af Ukraine.

Det vurderer Claus Mathiesen, lektor på Forsvarsakademiet og tidligere forsvarsattaché i Ukraine.

Tidligt torsdag morgen dansk tid indledte Rusland et angreb på Ukraine.

Ifølge flere internationale medier affyrede russiske styrker missiler ind over grænsen, og der var i flere ukrainske byer meldinger om eksplosioner.

Claus Mathiesen vurderer, at Rusland ønsker at indtage hele Ukraine - og ikke bare de to regioner, som separatister ønsker at rive løs fra Ukraine.

- Det her ligner et russisk angreb af et omfang, der rækker langt ud over uenigheden om de to løsrivelsesrepublikker.

- Jeg tror, at målet er, at al snak om Ukraines fremtid i Nato eller EU hører op en gang for alle, siger Claus Mathiesen.

Han vurderer, at Rusland ønsker at indføre en prorussisk regering i Ukraine, som så kan blive indlemmet i den union, som i forvejen eksisterer mellem Rusland og Hviderusland.

De russiske missilaffyringer har ifølge Claus Mathiesen primært været rettet mod forudsigelige mål, der skal forberede en senere invasion over landjorden.

Der er tale om flyvepladser, brændstofdepoter og måske også operationscentre, fortæller han.

- På den måde sikrer man, at man møder så lidt modstand som muligt.

Desuden har konflikten budt på flere eksempler på cyberangreb og informationskrig fra begge sider.

Derfor skal man også tage udmeldinger fra krigens parter med et gran salt, lyder Claus Mathiesens vurdering.

Han tror, at Ruslands næste skridt vil involvere en invasion af den ukrainske hovedstad Kijev.

- Der er russiske styrker, der er set krydse grænsen på vej mod Kijev. Der er også andre steder langs grænsen, hvor russiske styrker er rapporteret fem kilometer længere inde i landet efter kampe ved grænseposterne.

- Jeg vil tro, at vi kan få specialoperationsstyrker at se operere i Kijev samt en endnu mere omfattende indtrængen over landjorden.

Claus Mathiesen spår ikke Ukraine store chancer for at holde Rusland stangen over en længere periode.

- Objektivt set vil det ukrainske militær have svært ved at forsvare sig i meget lang tid eller for den sags skyld slå det russiske militær, som har mulighed for at angribe fra både syd, øst og nord.

- Men jeg tror også, at der er en meget stor forsvarsvilje i Ukraine. Derfor kan det ende med, at Rusland vil lide meget store tab. Hvis konflikten trækker i langdrag, kan det måske påvirke de russiske beslutningstagere, siger han.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.