Minister: Ruslands retræte fra Kherson vil tage mindst en uge

Russerne har 40.000 soldater i Kherson-regionen, siger ukrainsk minister, der affejer risiko for atomangreb.

Civile, der er blevet evakueret fra de russisk kontrollerede dele af Kherson ankommer til en togstation i byen Dzhankoi på Krim-halvøen torsdag. <i>Alexey Pavlishak/Reuters</i>

Civile, der er blevet evakueret fra de russisk kontrollerede dele af Kherson ankommer til en togstation i byen Dzhankoi på Krim-halvøen torsdag. Alexey Pavlishak/Reuters

Det vil tage Rusland mindst en uge at trække sine soldater ud af byen Kherson i det sydlige Ukraine.

Det siger Ukraines forsvarsminister, Oleksii Reznikov.

Han vurderer i et interview med nyhedsbureauet Reuters, at russerne stadig har omkring 40.000 soldater i Kherson-regionen. Mange af dem befinder sig i eller omkring selve byen Kherson.

- Det er ikke så let at trække de styrker ud af Kherson i løbet af en dag eller to. Det vil tage mindst en uge, siger Reznikov.

Rusland meddelte onsdag, at de russiske styrker vil blive trukket ud af området ved Dnipro-flodens vestbred.

Det er en af de mest betydelige tilbagetrækninger hidtil på den russiske side.

Når russerne er ude af regionen, vil det vintervejr, der nu er på vej ind over Ukraine, lægge en dæmper på kamphandlingerne, siger ministeren. Det vil give begge sider en mulighed for at omgruppere.

- Vinteren vil bremse al aktivitet på slagmarken for alle sider. Det er gavnligt for alle sider. Man får en pause, siger Reznikov.

Han forudser, at de ukrainske styrker vil komme ud af deres vinterhi med fornyede kræfter.

Men ministeren er også bekymret på grund af den nye leder af Ruslands styrker i Ukraine, general Sergej Surovikin, siger han til Reuters.

Han beskylder generalen for at føre en "terrordoktrin" ud i livet ved at bombe civile og vigtig infrastruktur.

- Han bruger terrortaktik mod civile og infrastruktur med krydsermissiler, raketter og droner, siger den ukrainske forsvarsminister.

Torsdag skriver et ukrainsk nyhedsmedie, at de russiske styrker har sprængt en del af en tv-station i luften på deres vej ud af Kherson.

Ifølge meldingen fra nyhedstjenesten IMI har russiske soldater også ødelagt infrastruktur, der har at gøre med mobilnettet.

- Byen er uden strøm, skriver IMI.

Den ukrainske forsvarsminister vurderer, at de russiske styrker tilsyneladende er blevet mere disciplinerede under den nye ledelse.

Dog tror Reznikov ikke, at det er realistisk, at Rusland vil anvende atomvåben i Ukraine. Den risiko er for stor for Rusland, mener han.

- Men på den anden side. Når man har en abe med en granat som nabo, må man tage alle former for risici med i sine overvejelser.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.