Sjælden hård FN-fordømmelse af russisk drab på civile

Ukraines præsident kalder missilangreb mod byen Vinnytsja for en terrorhandling fra russisk side.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

I en sjælden stærkt fordømmelse tager FN's generalsekretær, António Guterres, torsdag afstand fra et russisk missilangreb på den ukrainske by Vinnytsja i det centrale Ukraine.

Ved angrebet torsdag på et boligområde blev mindst 20 dræbt - heriblandt tre børn. Mindst 50 andre blev såret. FN siger, at de ansvarlige for angrebet må retsforfølges.

- Guterres er forfærdet og føler væmmelse ved dette missilangreb mod Vinnytsja, siger talsmanden for FN's generalsekretær, Stephane Dujarric.

- Generalsekretæren fordømmer angreb på civile og på civil infrastruktur og gentager sin opfordring til, at personer bag sådanne handlinger drages til ansvar.

Russerne sendte tre missiler mod byen. Missilerne ramte en kontorbygning. Desuden ødelagde de nærliggende beboelsesbygninger, da de slog ned i hjertet af den centrale del af byen.

En større brand brød ud som følge af eksplosionerne.

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, har omtalt angrebet på beskedtjenesten Telegram.

- Hver dag dræber Rusland civile, ukrainske børn og udfører angreb mod civile faciliteter, hvor der ikke er nogen militære mål. Hvad er dette, hvis det ikke er en åbenlys terrorhandling?, skriver han.

Rusland har ikke kommenteret hændelsen. Men landet har gentagne gange afvist bevidst at gå efter civile mål i Ukraine.

Vinnytsja er en by i det centrale Ukraine, som har cirka 660.000 indbyggere. Den ligger omkring 200 kilometer sydvest fra hovedstaden Kyiv og langt fra frontlinjerne i det østlige og sydlige Ukraine.

Den centrale del af Ukraine er de senere måneder blevet betragtet som relativt sikker sammenlignet med særligt den østlige del af landet, hvor der er mere intense kampe.

Billeder viste grå røg stige til vejrs fra stedet, hvor missilerne ramte. Der var også udbrændte biler og bygningsruiner.

En chef i en redningstjeneste siger til ukrainsk tv, at der formentlig ikke er nogen chance for at finde overlevende under ruinerne.

Kontorbygningen, der blev ramt, er ni etager høj.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.