Myndigheder finder poliovirus i prøver fra Londons kloakker

I spildevandsprøver fra London er der fundet poliovirus. Ingen tilfælde blandt personer er påvist, siger WHO.

Siden 1988, hvor polio var endemisk i 125 lande, er antallet af smittetilfælde faldet med 99 procent. (Arkivfoto). <i>Arif Ali/Ritzau Scanpix</i>

Siden 1988, hvor polio var endemisk i 125 lande, er antallet af smittetilfælde faldet med 99 procent. (Arkivfoto). Arif Ali/Ritzau Scanpix

En bestemt type poliovirus, som udledes af vacciner, er blevet fundet i spildevandsprøver i London.

Det oplyser Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og britiske sundhedsmyndigheder.

Der er ikke påvist nogen tilfælde af polio blandt personer i Storbritannien, hvor den alvorlige sygdom blev udryddet for to årtier siden.

WHO oplyser i en erklæring, at "type 2-vaccine-udledt poliovirus (VDPV2)" er blevet fundet i miljøprøver i den britiske hovedstad.

- Det er vigtigt at understrege, at virusset kun er blevet påvist i miljøprøver, oplyser WHO.

Organisationen understreger, at der ikke er registreret nogen tilfælde af lammelser i forbindelse med fundene.

WHO advarer dog om, at "enhver form for poliovirus hvor som helst er en trussel mod børn over alt".

En massiv indsats på globalt plan i de seneste årtier har betydet, at polio er tæt på udryddet. Det er en lammende og potentiel dødelig virussygdom, der hovedsageligt rammer børn under fem år.

Siden 1988, hvor polio var endemisk i 125 lande, og der blev bekræftet 350.000 tilfælde på verdensplan, er antallet af smittetilfælde faldet med 99 procent.

Virusset eksisterer nu kun frit i Afghanistan og Pakistan. Dog kan en bestemt type vaccine, der indeholder små mængder af det levende virus i svækket form, lejlighedsvist forårsage udbrud andre steder.

Britiske myndigheder antager, at virusset fundet i prøver fra London stammer fra en eller flere personer, som har fået den såkaldt levende poliovaccine.

Ifølge de britiske sundhedsmyndigheder er poliovirusset fundet i spildevandsprøver indsamlet i det nordlige og østlige London mellem februar og juni i år.

Området er hjemsted for omkring fire millioner mennesker.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.