Nasa går efter at sende rumraket mod Månen 23. september

Efter to afblæste forsøg øjner Nasa nye datoer til at sende den enorme rumraket "Artemis 1" mod Månen.

Næste forsøg på at sende "Artemis 1" afsted mod Månen skal efter planen finde sted 23. eller 27. september. <i>Chandan Khanna/Ritzau Scanpix</i>

Næste forsøg på at sende "Artemis 1" afsted mod Månen skal efter planen finde sted 23. eller 27. september. Chandan Khanna/Ritzau Scanpix

Nasa sigter efter at sende rumraketten "Artemis 1" afsted mod Månen enten den 23. september eller den 27. september.

Det siger Jim Free, tilknyttet administrator ved det amerikanske rumagentur.

To tidligere forsøg er indtil videre blevet afblæst på grund af tekniske udfordringer - herunder læk af brændstof fra raketten.

- Den 23. vil der fra klokken 06.47 være et åbent vindue i 80 minutter, og den 27. vil der fra klokken 11.37 være et åbent vindue i 70 minutter, siger Jim Free torsdag om de forestående forsøg.

Datoerne er blandt andet valgt for at undgå sammentræf med en anden mission, hvor en raket efter planen skal støde sammen med en asteroide.

Missionen, der skal teste en særlig metode til at beskytte Jorden mod asteroider, står til at finde sted den 26. september.

Nasas rumraket "Artemis 1" skal affyres fra Kennedy Space Center i Florida.

Affyringsstedet er spærret for offentligheden. Det forventes dog, at hundredtusindvis af mennesker vil samles på omkringliggende strande for at se - og høre - når raketten endelig bliver sendt afsted.

Raketten er knap 100 meter høj og Nasas mest kraftfulde nogensinde. Den skal være afsted i 42 dage. Her skal den flyve rundt om Månen og hjem igen.

"Artemis 1" vil være cirka 100 kilometer fra månen, når den er tættest på.

Om bord på rumskibet vil der blandt andet være mannequindukker. De skal give et indblik i påvirkningen af radioaktivitet i det ydre rum.

Det er meningen, at rumrejsen skal give Nasa værdifuld erfaring til fremtidige rumrejser. Planen er, at næste Artemis-mission skal være en bemandet tur rundt om Månen - uden dog at lande på Månens overflade.

Tidligst i 2025 vil man forsøge at lande med mennesker på Månen.

Et af de største mål med Artemis er en dag at sende mennesker til Mars.

To astronauter landede senest på Månen i 1972. Inden da havde ti andre astronauter gået på Månen i løbet af fem forskellige missioner.

Første gang var i 1969, hvor Neil Armstrong blev første mand på Månen.

Nasas rumprogram Artemis er efterfølgeren til Apollo-missionerne. I græsk mytologi er Artemis månegudinden og Apollos tvillingsøster.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.