Nasa aflyser imødeset affyring af raket for anden gang

"Artemis 1" skal efter planen flyve rundt om Månen og hjem. Næste mulighed for forsøg er slut september.

Affyringen af "Artemis 1" blev mandag udskudt første gang. Lørdag er det sket igen. <i>Kevin Dietsch/Ritzau Scanpix</i>

Affyringen af "Artemis 1" blev mandag udskudt første gang. Lørdag er det sket igen. Kevin Dietsch/Ritzau Scanpix

For anden gang på under en uge har det amerikanske rumagentur Nasa udskudt affyringen af den enorme rumraket "Artemis 1".

Lørdag eftermiddag dansk tid oplyser Nasa således, at lørdagens planlagte affyring er udskudt. Den skulle have været sendt afsted i løbet af et to timers vindue, der stod til at åbne klokken 20.17 dansk tid. Dermed bliver missionen udskudt mindst et par uger.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Årsagen til aflysningen er en brændstofslækage. Tre gange forsøgte teknikere lørdag at fikse et stort læk, men uden held.

Fordi de tekniske problemer er komplicerede at løse, er næste mulighed for at sende raketten afsted først i perioden mellem 19. september og 30. september, lyder det fra Nasa på en pressebriefing.

Det var oprindeligt planen, at Nasas rumskib skulle sendes afsted den foregående mandag. Det forsøg blev dog også udskudt på grund af en brændstoflækage og temperaturproblemer med en af de fire motorer.

"Artemis 1" skal affyres fra Kennedy Space Center i Florida.

Affyringsstedet er spærret for offentligheden. Det forventes dog, at op mod 400.000 mennesker vil samles på omkringliggende strande for at se - og høre - når raketten endelig bliver sendt afsted.

Raketten er knap 100 meter høj og Nasas mest kraftfulde nogensinde. Den skal være afsted i 42 dage. Her skal den flyve rundt om Månen og hjem igen.

"Artemis 1" vil være cirka 100 kilometer fra månen, når den er tættest på.

Om bord på rumskibet vil der blandt andet være mannequindukker. De skal give et indblik i påvirkningen af radioaktivitet i det ydre rum.

Det er generelt meningen, at rumrejsen skal give Nasa værdifuld erfaring til fremtidige rumrejser. Planen er, at næste Artemis-mission skal være en bemandet tur rundt om Månen - uden dog at lande på Månens overflade.

Tidligst i 2025 vil man forsøge at lande med mennesker på Månen.

Et af de største mål med Artemis er en dag at sende mennesker til Mars.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.