Nato gør klar til langvarig hjælp i Ukraine

Nato-landenes forsvarsministre har på møde bekræftet, at de har parate til at hjælpe Ukraine på lang sigt.

Nato-landenes forsvarsministre har på onsdagens møde i Bruxelles bekræftet, at man vil støtte Ukraine på lang sigt i krigen mod Rusland. Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, på vej ind til mødets andendag.

Her er Nato-landene ved at forberede det længe ventede topmøde i Madrid. Det finder sted i slutningen af juni. På topmødet skal der træffes beslutninger om Natos indsatsområder i de kommende år.

- På mødet for forsvarsministrene kom der i går en klar besked fra alle Nato-allierede og partnere: Vi er forberedt på et langt træk. Og vi er parate til fortsat at yde en hidtil uset støtte til Ukraine, siger Jens Stoltenberg.

Det er Nato-landene, der hver især beslutter, hvad de sender af våben til Ukraine. I de seneste dage er der kommet flere meldiger, som ventes at få betydning for Ukraines evne til at bruge kraftigere artilleri mod Rusland.

Blandt andet annoncerede den amerikanske præsident, Joe Biden, onsdag endnu en våbenpakke til Ukraine. Denne gang i størrelsesordenen én milliard dollar. Den inkluderer antiskibs raketsystemer, artilleriraketter og ammunition.

Også fra Tyskland er der langtrækkende raketsystemer på vej. På vej ind til mødet torsdag fastslog den tyske forsvarsminister ifølge Reuters, at de vil blive leveret i juli eller august. Og det er der desperat brug for, lød det.

Ifølge den amerikanske forsvarschef og øverste general, Mark Milley, er Ukraine i undertal, når det gælder artilleri i Donbas-regionen. Det fastslog han onsdag i Bruxelles. Det skete i forbindelse med et møde for de lande, der støtter Ukraines forsvar mod Rusland.

Derfor er det afgørende, at Ukraine nu får tilført mere artilleri. Og ikke mindst artilleri, der kan ramme russerne fra længere afstand.

Mark Milley forventer, at Ukraine om nogle få uger vil have uddannet mandskab, der kan betjene nyleverede Himars-raketsystemer, som kan ramme russerne på op til 85 kilometers afstand.

Om det vil være nok til at skubbe Rusland ud af Donbas, tør Mark Milley ikke spå om. Han fastslår dog, at de ukrainske styrker efter hans mening er taktisk dygtigere end Rusland til at anvende deres materiel og soldater.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden