Nato-lande afviser Putins trusler mod Sverige og Finland

Putin truer med gengældelse, hvis Nato etablerer militær infrastruktur i Sverige og Finland.

Nato-lande er klar til at forsvare Sverige og Finland, hvis Putin gør alvor af trusler. Estlands premierminister, Kaja Kallas, tror dog Putin vil nøjes med cyberangreb frem for egentlige militære angreb på de nordiske lande. <i>Javier Soriano/Ritzau Scanpix</i>

Nato-lande er klar til at forsvare Sverige og Finland, hvis Putin gør alvor af trusler. Estlands premierminister, Kaja Kallas, tror dog Putin vil nøjes med cyberangreb frem for egentlige militære angreb på de nordiske lande. Javier Soriano/Ritzau Scanpix

Putin er god til at true. Men han kommer ikke til at gennemføre et militært angreb på Sverige eller Finland.

Sådan lyder det fra flere Nato-lande, efter at Putin har truet med gengældelse, hvis Nato etablerer militær infrastruktur i Sverige og Finland.

Truslen fra den russiske præsident blev fremsat, efter det stod klart, at Sverige og Finland nu formelt bliver inviteret til at blive medlemmer af Nato.

Ifølge Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, er Nato-lande dog parat til at forsvare Finland og Sverige, hvis Putin gør alvor af sine trusler. Det siger han på den afsluttende pressekonference ved Nato-topmødet i Madrid.

- Det, vi ser i Ukraine, er, at Rusland er fuldt fokuseret på den krig. Men vi er forberedt på alle eventualiteter, siger Jens Stoltenberg.

Estlands premierminister Kaja Kallas tror dog ikke Putin vil gå så langt som at bruge militære midler mod de to nordiske lande.

- Vi skal selvfølgelig være forberedt på overraskelser fra Putin, men jeg tvivler på, at han vil angribe Sverige eller Finland direkte, siger Kaja Kallas.

En lignende melding kommer fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på Nato-topmødet i Madrid.

- Vi har hørt trusler fra Putin før. Men det ændrer ikke ved, at vi har et historisk topmøde med en historisk udvidelse, siger Jeppe Kofod på topmødet, der slutter torsdag.

Han afviser, at Norden bliver mere usikker med optagelsen af Sverige og Finland i Nato.

- Det er klart, at hvis man har et verdenssyn som Putin, hvor man ulovligt invaderer andre lande og ikke respekterer landes suverænitet, så er det rigtig vigtigt, at vi står fast på beslutningen om at optage Sverige og Finland, siger Jeppe Kofod.

Med udvidelsen vil Nato få mulighed for at styrke forsvaret af Sverige og Finland. Det kan eksempelvis være ved at udstationere soldater eller ved at opbygge baser eller anden infrastruktur.

Truslen fra Vladimir Putin går specifikt på militær infrastruktur. Det kan være bygninger og permanente installationer, som er nødvendige for at vedligeholde en nations militær.

Samtidig hævder Putin dog, at Rusland "ikke har noget problem" med Sverige og Finlands tilslutning til Nato.

- Vi har ikke nogen problemer med Sverige og Finland, ligesom vi har med Ukraine, sagde han ifølge AFP onsdag på et pressemøde i Turkmenistans hovedstad, Asjkhabad, hvor han er til regionalt topmøde.

Kaja Kallas vil dog ikke udelukke, at der kommer en form for gengældelse mod de to nordiske lande.

- Vi vil se cyberangreb og informationskrig, men ikke en konventionel krig, siger Kaja Kallas.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.