Nato-lande er enige om at øge deres fælles budget

En markant oprustning i de enkelte Nato-lande følges nu op med et større fælles budget for Nato.

Nato vil få øget sit fællesbudget markant frem mod 2030. Det skal blandt andet bruges på flere øvelser, udstyr og en styrket kommandostruktur, siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg. <i>Bernat Armangue/Ritzau Scanpix</i>

Nato vil få øget sit fællesbudget markant frem mod 2030. Det skal blandt andet bruges på flere øvelser, udstyr og en styrket kommandostruktur, siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg. Bernat Armangue/Ritzau Scanpix

Nato-landene er enige om at øge det fælles Nato-budget frem mod 2030. De præcise beløb skal dog først fastsættes senere i de årlige budgetter for forsvarsalliancen.

Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, på et afsluttende pressemøde ved et Nato-topmøde i Madrid.

- Vi er enige om en betydelig forøgelse af Natos fælles budget. Det vil gøre det muligt at investere mere sammen i udstyr og infrastruktur og betale for at styrke den fælles kommandostruktur, siger Jens Stoltenberg.

Det øgede budget vil også gøre det muligt for Nato-landene at holde flere øvelser sammen.

- Det er markant forøgelse af budgettet, og vi er enige om linjen frem mod 2030, siger Jens Stoltenberg.

Op til Nato-topmødet i Madrid har det større fælles budget været et stort ønske i Natos hovedkvarter. Her har man talt om, at der er behov for at få fordoblet det fælles Nato-budget, der er på omkring 18 milliarder kroner om året. Heraf kommer de 280 millioner kroner årligt fra Danmark.

Det lyder umiddelbart af mange penge, men i Nato-hovedkvarteret argumenterer man for, at det kun svarer til 0,25 procent af Nato-landenes samlede forsvarsbudgetter.

Ifølge Nato-kilder er de ekstra penge nødvendige for blandt andet at styrke Natos fælles kommandostruktur i forbindelse med oprustningen over for Rusland.

Her blev man på Nato-topmødet i Madrid enige om at øge Natos udrykningsstyrke fra 40.000 til 300.000 mand.

Men den forøgelse stiller også større krav til kommandostrukturen i Nato. Det er en af begrundelserne for beslutningen blandt Nato-landene om at øge det fælles budget.

Danmark kommer også til at bidrage til det øgede budget, men det vil blive holdt inden for den allerede besluttede ramme til forsvaret. Derfor bliver der ikke tale om, at der skal findes nye penge i Danmark for at betale til Natos fælles budget.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Musikkens Hus bekræfter historisk milliontab – direktør udskyder orlov
Luk