Nato-møde blev holdt uden at aktivere særlig artikel

Polen havde overvejet at aktivere Natos artikel 4, som kan bruges af medlemslande, der vil diskutere trussel.

Nato-mødet onsdag formiddag var ikke baseret på Natos artikel 4. Det oplyser en talsmand for det tyske udenrigsministerium ifølge Reuters.

Artikel 4 kan tages i brug af Nato-lande, hvis de mener, at deres territoriale integritet, politiske uafhængighed eller sikkerhed er truet.

Efter missilnedslaget i Polen var det på tale, at Polen ville bede om at få et artikel 4-møde. Det kunne ses som tegn på, at Polen frygtede russisk indblanding i missilangrebet.

Onsdag fastslår den polske præsident, Andrzej Duda, dog ifølge Reuters, at der ikke er tale om et bevidst angreb mod Polen, og der er ingen beviser for, at missilet var affyret af Rusland.

Også den amerikanske præsident, Joe Biden, har udtalt, at det ikke tyder på, at missilerne er affyret fra Rusland.

Dermed falder frygten for, at missilnedslaget kan føre til en eskalering af krigen ud over Ukraines grænser.

Rusland har bekræftet, at man tirsdag gennemførte et stort missilangreb på Ukraine, men ifølge det russiske forsvarsministerium er russiske bomber landet 35 kilometer fra grænsen til Polen som det nærmeste.

Flere lande peger på, at det i stedet kan stamme fra Ukraines luftforsvar. Det var tirsdag aktiveret for at beskytte mod et omfattende russisk missilangreb på flere byer i Ukraine.

Ifølge den belgiske forsvarsminister, Ludivine Dedonder, blev missilerne formentlig affyret af ukrainsk militær for at ramme et russisk missil.

- Baseret på foreløbige undersøgelser er det mest sandsynligt, at nedslagene er et resultat af, at det ukrainske luftværn var i gang med at skyde russiske missiler ned, siger Ludivine Dedonder ifølge AFP.

To personer blev dræbt ved eksplosionen i Polen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.