Nato opstiller klimamål af sikkerhedsgrunde

Fremtidens stærkeste forsvar vil være uafhængige af fossile brændstoffer fra autoritære regimer, siger Nato.

Klimaudviklingen påvirker også Nato-landenes sikkerhed. Derfor vil Nato opstille et mål om at reducere udslip af drivhusgasser med 45 procent i 2030. Derfra vil målet være at gøre Nato klimaneutral i 2050.

Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, i sin åbningstale ved Nato Public Forum i forbindelse med topmødet i Madrid.

- Fremtidens stærkeste forsvar vil ikke forlade sig på fossile brændstoffer, siger Jens Stoltenberg.

Han henviser til, at krigen i Ukraine har understreget, hvor farligt det er at være afhængig af energi fra Rusland. Men klimaforandringerne har også i bredere forstand betydning for sikkerheden, fastslår Nato-chefen.

- Mere ekstremt vejr ødelægger samfund og skaber spændinger og konflikter. Klimaforandringer har betydning for vores sikkerhed, så det har betydning for Nato, siger Stoltenberg.

På Nato-topmødet i Madrid skal Nato-landenes ledere vedtage et nyt strategisk koncept for Nato. Det vil ifølge Stoltenberg fastslå, at klimaforandringer er "en definerende udfordring for vores tid".

- For Nato betyder det tre ting. Vi skal øge vores forståelse af klimaforandringer, vi skal tilpasse alliancen til dem og reducere vores udslip, siger Jens Stoltenberg.

Nato offentliggør i forbindelse med topmødet den første opgørelse af, hvordan klimaforandringerne påvirker sikkerheden. Den ser ifølge Stoltenberg både på påvirkningen af militært udstyr, installationer og aktiviteter.

- Klimaforandringerne påvirker dybt de miljøer, hvor vores kvinder og mænd opererer. Lige fra ekstrem hede for vores træningsmissioner i Irak til smeltende is i Arktis.

- Vi ser stigende havniveauer og storme, som truer vores flådebaser. Og orkaner, som sætter vores flyvepladser ud af drift. Listen er lang, siger Jens Stoltenberg.

Han lægger op til, at Nato-styrker derfor skal tilpasses til at kunne operere i "ekstrem hede og ekstrem kulde".

- Vi skal træne dem i katastrofehjælp og i at beskytte vores kystfaciliteter mod stigende havvand. Og vi skal tilpasse vores profil til mere militær aktivitet i det høje nord, siger Jens Stoltenberg.

Klimaforandringer skal derfor fremover tages i betragtning, når Nato planlægger operationer og missioner, og når der skal udvikles nye militære styrker.

- På den måde sikrer vi, at vi fortsat vil være effektive i stadigt barskere omgivelser, siger Jens Stoltenberg.

Nato har ifølge Stoltenberg udviklet en måde til at beregne sit eget udslip af drivhusgasser. Det vil blive stillet til rådighed for alle allierede lande, så de kan reducere udslip fra landenes forsvar.

Det er baggrunden for, at Nato nu kan opstille sine egne klimamål, siger Jens Stoltenberg.

Til sammenligning er EU's mål at reducere udslippet af drivhusgasser med mindst 55 procent i 2030. EU har også opstillet en målsætning om klimaneutralitet i 2050.

Stoltenberg peger på, at målene især kan indfries ved at gå væk fra fossile brændstoffer også i militæret. Det skal blandt andet ske gennem brug af vedvarende energi, syntetiske brændstoffer og reduktioner i energiforbruget.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.