Nato: Vi kan overvinde Tyrkiets modstand mod udvidelse

Den tyske udenrigsminister, Annalena Baerbock, siger, at Nato kan optage Finland og Sverige lynhurtigt.

– Nato bliver endnu stærkere, hvis Finland og Sverige kommer med. Og vi må gøre det klart, at vi stiller sikkerhedsgarantier hurtigt. Der må ikke være nogen mellemfase eller gråzone, hvor deres status er uklar, siger Tysklands udenrigsminister, Annalena Baerbock. <i>Michele Tantussi/Reuters</i>

– Nato bliver endnu stærkere, hvis Finland og Sverige kommer med. Og vi må gøre det klart, at vi stiller sikkerhedsgarantier hurtigt. Der må ikke være nogen mellemfase eller gråzone, hvor deres status er uklar, siger Tysklands udenrigsminister, Annalena Baerbock. Michele Tantussi/Reuters

Nato-landene er overbeviste om, at de kan overvinde Tyrkiets skepsis og indvendinger mod en udvidelse af alliancen med Finland og Sverige.

Det siger Nato's vicegeneralsekretær, Mircea Geona, ved et Nato-udenrigsministermøde i Berlin.

- Tyrkiet er en vigtig allieret, og der er tale om et medlemsland, som har udtrykt bekymringer, som vil blive håndteret af venner og allierede, siger Geona, mens alliancen forbereder en historisk udvidelse i Norden efter Ruslands invasion af Ukraine.

Udenrigsministermødet i den tyske hovedstad lørdag og søndag for de 30 medlemslande har i høj grad fokus på Finland og Sverige, som inden for få dage ventes at søge om at blive optaget som fuldgyldige medlemmer.

Den tyske udenrigsminister, Annalena Baerbock, siger, at Nato er parat til en hurtig ratificering af et finsk og et svensk medlemskab.

– Nato bliver endnu stærkere, hvis de kommer med. Og vi må gøre det klart, at vi stiller sikkerhedsgarantier hurtigt. Der må ikke være nogen mellemfase eller gråzone, hvor deres status er uklar, siger Baerbock.

Hun understreger, at der må være tale om en meget hurtig proces.

Udenrigsministrene fra Sverige og Finland er også til stede under mødet.

Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, er indbudt til søndagens møder for at briefe Nato-landene om udviklingen i Ukraine og Nato's støtte til landet.

Udenrigsministrene skal også tale om et første udkast til et nyt strategisk koncept for Nato omkring alliancens basale militære doktrin. Denne skal ifølge planen vedtages ved et Nato-topmøde i Madrid sidst i juni.

- Vi er enige om, at vi fortsat må hjælpe Ukraine og skubbe Rusland ud.

Det siger den britiske udenrigsminister, Liz Truss, som har pointeret, at præsident Vladimir Putin må tilføjes et "eftertrykkeligt nederlag i Ukraine".

- Rusland må inddæmmes, og en sådan aggression må aldrig ske igen, sagde hun tidligere under møderne i Tyskland, hvor hun også udtalte, at "Putin ydmyger sig på den internationale scene".

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.