Nato vil betegne Rusland som en direkte trussel i ny strategi

På NATO-topmødet i 2010 deltog Rusland, mens Nato udviklede sin strategi. Nu er Rusland en direkte trussel.

Natos nye strategiske koncept vil afspejle, at verden har ændret sig fundamentalt siden 2010.

Sådan lyder det fra Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, på vej ind til andendagen af NATO-topmødet i Madrid.

Her lægger Nato-chefen ikke skjul på, at udviklingen siden 2010 har været så dramatisk, at den kan være svær at forstå. Selv for Stoltenberg, som var til stede i Lissabon i 2010, hvor Natos nuværende strategiske koncept blev vedtaget.

Dengang var Stoltenberg med som norsk statsminister, mens han i dag i Madrid er vært for mødet som Natos generalsekretær.

- Natos nuværende strategiske koncept blev vedtaget i Lissabon i 2010. Men verden er totalt anderledes i dag, siger Jens Stoltenberg.

- Dengang deltog Ruslands daværende præsident, Dmitrij Medvedev, i mødet. Og vi blev enige om, at Rusland var en strategisk partner for Nato. Vi havde simpelthen møder med Rusland på NATO-topmødet. Det bliver selvfølgelig ikke tilfældet nu, siger Jens Stoltenberg.

Han henviser til, at Ruslands brutale krig i Ukraine grundlæggende har ændret Nato-landenes syn på Rusland. Nu er der tværtimod stor bekymring i de baltiske lande for et angreb fra Rusland.

Derfor vil Nato på topmødet i Madrid beslutte at øge sin hurtige udrykningsstyrke fra 40.000 til 300.000 mand. Samtidig bliver der afsat specifikke styrker til at forsvare de enkelte Nato-lande i den østlige del af alliancen.

- Jeg forventer, at lederne i det strategiske koncept klart vil fastslå, at Rusland udgør en direkte trussel mod vores sikkerhed. Og det vil blive afspejlet hele vejen igennem det strategiske koncept.

- Og også i de øvrige beslutninger om at opruste og styrke vores forsvarsprofil, siger Jens Stoltenberg.

Spaniens premierminister, Pedro Sánchez, går et skridt videre end "direkte trussel" til at kalde Rusland for "hovedtruslen" for Nato.

- Rusland vil gå fra at være strategisk partner i det tidligere strategiske koncept til at være hovedtruslen i Natos nye strategiske koncept, siger Pedro Sánchez på vej ind til Nato-mødet onsdag.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Musikkens Hus bekræfter historisk milliontab – direktør udskyder orlov
Luk