Nobelprismodtager der opdagede hiv-virusset er død

Luc Montagnier blev 89 år. Han var en stjerne blandt forskere, men tabte anseelse på uvilje over for vacciner.

Virologen Luc Montagnier i 2006, to år før han modtog Nobelprisen i medicin for at være en af de to, der opdagede hiv-virusset. I de senere år var han kritisk over for vacciner, og han mente, at coronavaccine var skyld i varianter. Han tabte anseelse blandt videnskabsfolk, men blev hyldet af det yderste højre i Frankrig. <i>Jacques Brinon/Ritzau Scanpix</i>

Virologen Luc Montagnier i 2006, to år før han modtog Nobelprisen i medicin for at være en af de to, der opdagede hiv-virusset. I de senere år var han kritisk over for vacciner, og han mente, at coronavaccine var skyld i varianter. Han tabte anseelse blandt videnskabsfolk, men blev hyldet af det yderste højre i Frankrig. Jacques Brinon/Ritzau Scanpix

Den franske virolog Luc Montagnier, som modtog Nobelprisen i medicin for opdagelsen af hiv-virus, der fører til den frygtede sygdom aids, er død, 89 år.

Det oplyser bogmesteren i den forstad til Paris, hvor Montagnier var indlagt, til nyhedsbureauet AFP torsdag.

Montagnier døde tirsdag på det amerikanske hospital i Neuilly-sur-Seine, der ligger nordvest for den franske hovedstad.

Han delte i 2008 Nobelprisen i medicin med sin kollega Francoise Barre-Sinoussi for "opdagelse af human immundefekt virus", som forkortes til hiv.

Men i sine senere leveår mistede han anseelse i det videnskabelig miljø på grund af sine udmeldinger om vacciner. Det kom også til at gælde om coronavacciner.

Her hævdede han, at virusset var skabt i et laboratorie, og at det er vacciner, der er skyld i varianter af corona.

Han var tidligere en stjerne i det franske forskermiljø, men mange faldt fra.

- I dag hylder vi den afgørende rolle, som Luc Montagnier havde i den fælles opdagelse af hiv, lyder det fra aids-organisationen Aides.

- Dette var et fundamentalt skridt fremad, men et som på bedrøvelig vis blev fulgt af en række år, hvor han drev væk fra videnskaben. Det er faktum, vi ikke kan skjule, føjer Aides til.

Montagnier gjorde sin banebrydende opdagelse, da aids-tilfælde steg, og de smittede kun havde ringe chance for at overleve.

Hans opdagelse førte til et intenst arbejde med at finde en behandling mod den oftest seksuelt overførte sygdom. Den kom 15 år senere. Den tillader i dag de ramte at et leve et næsten normalt liv, selv om sygdommen ikke er fjernet.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.