Norge støtter Ukraine med yderligere en milliard euro

- Pengene skal hjælpe folk i nød og bruges til genopbygning og selvforsvar, siger Norges statsminister i Kyiv.

Den norske statsminister, Jonas Gahr Støre, rejste direkte fra NATO-topmødet i Madrid til Ukraine. Han meddelte fredag, at Norge giver yderlige en milliard euro (omkring 7,44 milliarder kroner) i støtte til Ukraine. <i>Manu Fernandez/Ritzau Scanpix</i>

Den norske statsminister, Jonas Gahr Støre, rejste direkte fra NATO-topmødet i Madrid til Ukraine. Han meddelte fredag, at Norge giver yderlige en milliard euro (omkring 7,44 milliarder kroner) i støtte til Ukraine. Manu Fernandez/Ritzau Scanpix

Norge lover en milliard euro (omkring 7,44 milliarder kroner) til Ukraine.

Den norske statsminister, Jonas Gahr Støre, er i Kyiv, hvor han siger, at pengene skal hjælpe folk i nød og anvendes til genopbygning og selvforsvar.

Støre rejste direkte fra Nato-topmødet i Madrid til Ukraine.

Før et møde med den ukrainske leder, Volodymyr Zelenskyj, fredag besøgte Støre to landsbyer som på forskellige måder er mærket af den russiske invasions brutalitet.

- Vi bidrager med støtte til ukrainernes kamp for frihed. De kæmper for deres land, men også for vor fælles sikkerhed her i Europa og vore demokratiske værdier, sagde en tydeligt bevæget norsk regeringsleder efter møder med indbyggerne i landsbyerne Tsjernihiv og Yahidne.

Den nye støttepakke på ti milliarder norske kroner, skal også støtte drift af sygehuse og skoler og andre centrale funktioner. En anden betydelig del af pengene vil gå til våben og materiel.

Pengene udbetales i løbet af i år og næste år.

Da de russiske soldater rykkede ind i landsbyen Yahidne i marts, blev børn, kvinder og mænd tvunget ud af deres hjem og ført over i den lokale skoles kælder.

Her blev mellem 300 og 400 mennesker holdt i fangenskab under ubeskrivelige forhold i fire uger i et rum på 65 kvadratmeter.

Ældre mænd har fortalt til BBC og andre vestlige medier, at de måtte stå op og sove ved at hænge i en strop eller et tørklæde. Mindst 12 døde under indespærringen ifølge udsagn, som en af de tilfangetagne har fremsat til BBC.

Støre blev under sit besøg i landsbyen guidet gennem skolens trange rum af en af de overlevede.

/ritzau/NTB

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.