Norsk partileder vil have mere tid til familie og dropper genvalg

Audun Lysbakken genopstiller ikke som partileder for SV. Det koster at være god far og partileder, lyder det.

Audun Lysbakken har onsdag meddelt, at han ikke genopstiller til posten som leder af partiet SV, når partiet holder landsmøde til marts. Han har små børn og vil have en roligere hverdag for sin familie, skriver han i et brev til SV's medlemmer. Her ses han på et pressemøde onsdag formiddag i forbindelse med meddelelsen. <i>Stian Lysberg Solum/Ritzau Scanpix</i>

Audun Lysbakken har onsdag meddelt, at han ikke genopstiller til posten som leder af partiet SV, når partiet holder landsmøde til marts. Han har små børn og vil have en roligere hverdag for sin familie, skriver han i et brev til SV's medlemmer. Her ses han på et pressemøde onsdag formiddag i forbindelse med meddelelsen. Stian Lysberg Solum/Ritzau Scanpix

Audun Lysbakken, der er leder for det norske parti Sosialistisk Venstreparti (SV), genopstiller ikke ved partiets landsmøde til marts næste år.

Det skyldes et ønske om mere tid til sin familie, skriver han i et brev til SV's medlemmer.

- Jeg håber, jeg har klaret at være både en tilstedeværende far og en god partileder. Men det koster, skriver Lysbakken, der har ledet partiet i knap 11 år.

- For et år siden fik vi en lille datter. Hun har tre store søskende, de yngste er 10 og 12 år. Vi har nogle gode, men hektiske år foran os. Jeg ønsker mig en roligere hverdag for familien, mens den mindste er lille, og storebror og storesøster stadig er børn. Skal vi have det, skal det ske nu, lyder det.

På et pressemøde onsdag formiddag kaldte han det for "en vemodig beslutning".

Lysbakken er tidligere minister for blandt andet børn og ligestilling. Det var han fra 2009 til 2012 under daværende statsminister Jens Stoltenberg.

Han fortsætter som leder af SV, der er norsk søsterparti til danske SF, indtil forårets landsmøde.

Han beholder også sin plads i det norske parlament, Stortinget, hvor han er valgt ind frem til 2025.

45-årige Audun Lysbakken var næstformand i SV fra 2005 til 2012. Siden har han været leder af partiet.

Han skriver i sit brev, som han har delt på Facebook, at han blev valgt med et klart formål: at vende nedgang til fremgang for SV.

Lysbakken ledede partiet første gang ved valget i 2013, hvor SV fik 4,1 procent af stemmene. I 2017 fik SV 6,0 procent og i 2021 7,5 procent af stemmene.

- De første år var præget af meget modgang, men vi holdt sammen og gav aldrig op. Siden 2017 har vi været haft jævn vækst, både i tilslutning og medlemstal.

- Alt har sin tid, og nu er det rigtigt for mig at træde et skridt tilbage og for partiet at vælge en ny leder. Nu er det tid til at sætte nye mål for SV. Aldrig i min levetid har politikken og demokratiet føltes så vigtigt som nu. Meget står på spil, men vi har også meget at vinde, skriver Lysbakken.

På sit pressemøde onsdag formiddag forholdt han sig tavs på spørgsmålet om, hvem der efter hans mening bør overtage posten.

Det skyldes, at "alt, jeg siger, kan blive tolket i den ene eller anden retning", lød det.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Kendt kok skal i retten: Her er tiltalen
Luk