Norsk selskab vil dække abortudgifter for ansatte i USA

I lighed med flere af USA's største virksomheder vil norske Equinor hjælpe ansatte i USA, som ønsker abort.

En af Norges største virksomheder, energiselskabet Equinor, vil støtte kvindelige ansatte i USA, som ønsker at få foretaget en abort. Foto er fra en protest mandag foran Det Hvide Hus i Washington D.C. , hvor tilhængere af retten til abort protesterede mod en skelsættende afgørelse i USA's højesteret 24. juni. <i>Nathan Howard/Ritzau Scanpix</i>

En af Norges største virksomheder, energiselskabet Equinor, vil støtte kvindelige ansatte i USA, som ønsker at få foretaget en abort. Foto er fra en protest mandag foran Det Hvide Hus i Washington D.C. , hvor tilhængere af retten til abort protesterede mod en skelsættende afgørelse i USA's højesteret 24. juni. Nathan Howard/Ritzau Scanpix

Det norske energiselskab Equinor vil tilbyde økonomisk støtte til kvindelige medarbejdere i USA, som kan blive nødt til at rejse ud af den delstat, de bor i, for at få foretaget en abort.

Det skriver avisen Dagens Næringsliv ifølge nyhedsbureauet NTB.

Tilbuddet er en konsekvens af, at USA's højesteret den 24. juni omstødte "Roe v. Wade", som siden 1973 har givet amerikanske kvinder ret til abort.

Det betyder i praksis, at USA's 50 delstater selv kan bestemme, om abort skal være lovligt eller ej.

- Vi mener, at kvinders ret til selv at bestemme over eget liv og helbred er en grundlæggede rettighed og en forudsætning for ligestilling, siger Ola Morten Aanestad, der er pressetalsmand for Equinor.

I forvejen har en række store selskaber i USA i kølvandet på den omstridte afgørelse i højesteret sagt, at de vil dække rejseudgifter for kvindelige medarbejdere, som eventuelt vil rejse til andre stater for at få en abort.

Tilbuddet gælder ansatte i blandt andet Apple, Amazon, Disney. Tesla og Shell.

Også flere af de største amerikanske banker er villige til at støtte medarbejdere, som ønsker at afbryde en graviditet.

USA's største bank, JP Morgan Chase, skrev 25. juni til sine ansatte - dagen efter den skelsættende afgørelse i højesteret - at, hvis de bor i en stat, hvor abort er blevet ulovlig, vil selskabet dække deres rejseudgifter til en stat, hvor det er lovligt, fra og med juli.

Det skriver det amerikanske medie NPR.

Equinor, der tidligere var kendt som Statoil og StatoilHydro, har haft virksomhed i USA i en årrække. Selskabet har cirka 1000 ansatte i landet og kontorer i Boston, Houston, Connecticut, San Francisco og New York.

Abort er et særdeles betændt emne i USA. Modstanden er særlig stor i konservative delstater i Syden og Midtvesten. I mere liberale stater på øst- og vestkysten er folk i større grad for kvinders ret til abort.

Flere sydlige delstater har vedtaget love, der gør det muligt at sagsøge klinikker for tusindvis af dollar, hvis de foretager aborter.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.