Norske pelsdyravlere har fået 420 millioner i kompensation

Som del af afviklingen af den norske pelsindustri har avlerne fået 420 millioner norske kroner i erstatning.

I juni 2019 vedtog Stortinget i Norge, at den norske pelsdyrbranche, herunder landets mink- og rævefarme, skal afvikles inden den 1. februar 2025. (Arkivfoto). <i>Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix</i>

I juni 2019 vedtog Stortinget i Norge, at den norske pelsdyrbranche, herunder landets mink- og rævefarme, skal afvikles inden den 1. februar 2025. (Arkivfoto). Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Afviklingen af den norske pelsindustri har indtil videre kostet over 400 millioner norske kroner svarende til cirka 290 millioner danske kroner.

Og nu kan industrien også se frem til erstatning for nedrivning og oprydning.

Det sker, efter at nye regler i kompensationsordningen er kommet på plads i denne uge.

Det fortæller statssekretær Wenche Westberg fra Landbrugs- og Fødevareministeriet i Norge til erhvervsmediet Nationen.

- Bestemmelserne omhandler også kompensation for lavere fremtidig folkepension som følge af forbuddet mod pelsdyr, siger hun.

Hidtil er der udbetalt erstatning for omkring 420 millioner norske kroner, som svarer til cirka 304 millioner danske kroner.

I juni 2019 vedtog Stortinget i Norge, at den norske pelsdyrbranche, herunder landets mink- og rævefarme, skal afvikles inden den 1. februar 2025.

Dengang vurderede den norske regering, at det vil koste 505 millioner norske kroner - omkring 366 millioner danske kroner - at afvikle branchen.

Ifølge foreningen Norges Pelsdyralslag var der sidste år omkring 170 pelsdyrfarme i Norge. I 1990 var der tæt på 1300 farme.

Som det første land i Norden besluttede Norge i 2018 at forbyde landets mink- og rævefarme inden 2025.

I januar 2018 blev de tre partier Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre enige om et regeringsgrundlag, og her er det blevet skrevet ind, at hele industrien skal udfases.

Dengang udtalte dyreværnsforeningen Anima, at det norske forbud er et resultat af en årelang debat, hvor en modstand mod avl af pelsdyr er vokset i befolkningen.

I en måling fra 2014 svarede 68 procent af nordmændene, at de er imod den omdiskuterede type avl.

/ritzau/NTB

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.